Przepis na Wegetariański Ramen
Ramen, kiedyś zarezerwowany głównie dla miłośników azjatyckiej kuchni, stał się prawdziwym hitem na całym świecie. Postarajmy się przenieść go z restauracyjnych stołów do własnej kuchni, by stworzyć prostą, domową wersję tego aromatycznego dania. Wege ramen to połączenie łatwo dostępnych składników, które zapewnią bogactwo smaków, rozgrzeją i nasycą.
Składniki:
- 3 bataty pokrojony w łódeczki i upieczone w piekarniku
- 3 poszatkowane ząbki czosnku
- jedna cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1/3 szklanki oleju
- 10 suszonych grzybów shiitake
- łyżka białego sezamu
- 1 pokrojona drobno papryczka chilli
- 3 cm obranego ze skórki, pokrojonego w cienkie plasterki imbiru
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 litr wody
- 1,5 łyżki prawdziwego masła
- 1 ugotowane na twardo jajko
- liście szpinaku lub kapusta pak choi
- makaron do ramenu
- płaty nori
- łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Bataty pokrój w łódeczki i upiecz w piekarniku. Rozgrzej w garnku olej. Wrzuć czosnek, cebulę, imbir i papryczkę chili. Zmaż 5 min. Dodaj sos sojowy, pastę miso, grzybki i koncentrat pomidorowy. Smaż 5 minut na małym ogniu, a następnie dodaj wodę. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, 20 minut. W tym czasie ugotuj jajka, makaron i zblanszuj kapustę pak choi razem z solą. Gdy grzybki będą miękkie, wyjmij je z wywaru. Resztę zblenduj na gładką masę razem z masłem i łyżką masła orzechowego. Przelej do dwóch misek, w środku umieść makaron, kapustę pak choi, jajka, batat, pokruszone płaty nori. Wierzch dania posyp sezamem. Smacznego.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: 5 zachwycających dressingów do sałatek. Znakomicie podkreślą smak świeżych warzyw