Jesień, Kompot, Dieta, Przepisy

i

Autor: pixabay Przepis na kompot z jesiennych owoców

Dieta

Przepis na jesienny kompot z sezonowych owoców. Posiada zbawienny wpływ na organizm

2024-12-20 14:26

Jesień to czas obfitujący w soczyste i aromatyczne owoce, które kuszą nas swoim zapachem i smakiem. Dlatego nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie sezonowych skarbów natury niż przygotowanie pysznego kompotu. Oprócz wyjątkowego smaku, ten napój ma zbawienny wpływ na organizm, ponieważ dostarcza cennych składników odżywczych i rozgrzewa z chłodniejsze dni.

Jesienny kompot to nie tylko rozgrzewający napój, ale także zdrowy dodatek do naszej diety. Możemy delektować się jego smakiem i cieszyć się korzyściami, jakie przynoszą sezonowe owoce. Przygotowując go w domu, kontrolujemy jakość składników, co sprawia, że jest to napój nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Oto, jak zrobić rozgrzewający kompot z najbardziej powszechnych w okresie jesiennym owoców i przypraw.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Jesień jako okazja do zmiany diety. Co wprowadzić do jadłospisu?

Eska Summer City Olsztyn. 16. Warmińska Uczta Pierogowa w Biesowie

Kompot z sezonowych owoców na chłodne dni

Jesienna pora zaskakuje pogodą. Słońce przeplata się z zimnymi podmuchami wiatru, a my staramy się ogrzać w domowym zaciszu. Idealnym sposobem na to jest są rozgrzewające napoje. Jeżeli znudziła ci się już herbata, możesz przygotować kompot, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a także rozgrzeje i wzmocni organizm, chroniąc go przed wirusami, które szaleją o tej porze roku.Oto przepis na kompot, który przyniesie ukojenie i poprawi samopoczucie.

Składniki:

  • 4 jabłka (najlepiej kwaśne odmiany)
  • 2 gruszki
  • 10 śliwek
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • Kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 2-3 łyżki miodu (lub więcej, w zależności od preferencji)

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczamy jabłka, usuwając gniazda nasienne, a następnie kroimy na ćwiartki. Nie trzeba obierać skórki, ponieważ jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych.
  2. Gruszki obieramy i kroimy na ósemki.
  3. Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy pestki.
  4. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry. Doda on kompotowi pikantnego aromatu i korzystnie wpłynie na trawienie.
  5. W dużym garnku umieszczamy przygotowane owoce, dodajemy żurawinę, kawałek cynamonu i goździki.
  6. Nalewamy 1,5 litra wody i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy kompot zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Owoce powinny stać się miękkie, a aromat roznosić się po kuchni.
  7. Po upływie 30 minut dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Ilość miodu można dostosować do własnych upodobań, ale pamiętajmy, że owoce już naturalnie zawierają cukry.
  8. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż miód rozpuści się w kompocie.
  9. Zdejmujemy garnek z ognia, usuwamy laskę cynamonu i goździki.
  10. Kompot najlepiej smakuje podawany ciepły, ale można go też schłodzić i podać z kostkami lodu.

Właściwości zdrowotne:

Ten jesienny kompot jest prawdziwym źródłem witamin i minerałów. Jabłka dostarczają błonnika i witaminy C, gruszki zawierają dużo błonnika i witaminy K, a śliwki dostarczają żelaza i błonnika. Żurawina jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a imbir, cynamon wpływają dobrze na trawienie i wspomagają działanie układu odpornościowego. Miód natomiast ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.