Tradycyjna sałatka jarzynowa jest prawdziwą królową polskich stołów. Szczególną furorę robi w trakcie świąt i imprez rodzinnych, gdy ekspresowo znika ze stołów. Jej głównym atutem jest prostota składników i smak, który wpasowuje się w niemal wszystkie gusta. Okazuje się jednak, że bardzo łatwo sprawić, by nie była tak dobra, jak zawsze. Wszystko ze względu na jeden składnik, który zaburza jej smak i aromat. Doskonale wie o tym Magda Gessler, która przestrzega wszystkich przed wrzucaniem go do miski. Jest to warzywo, które świetnie sprawdza się jako dodatek do większości dań. Niestety, w przypadku sałatki jarzynowej lepiej z nim nie eksperymentować.
Przepis na sałatkę jarzynową
To klasyczne, polskie danie wcale nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Co więcej, jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Jej ogromnym atutem jest fakt, że można modyfikować ją pod własne smaki i preferencje. Wystarczy wymieszać ze sobą ugotowane ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i jajka. Następnie wrzucić do miski starte jabłko, groszek konserwowy i kilka ogórków kiszonych. Niektórzy też urozmaicają dani grzybami.
Jednak ikona kulinarna stanowczo odradza dodawania cebuli. Zdaniem słynnej restauratorki i kucharki warzywo to jest zbyt intensywne i może zdominować sałatkę. Magda Gessler proponuje w zamian użycie marynowanych kurek. Co więcej, gwiazda radzi, by nie mieszać przesadnie przygotowywanego dania. Dlaczego? warzywa mogą się rozpaść, co nie będzie wyglądała dobrze.
Restauratorka zdradziła również, że gdy przygotuje już sałatkę, to całość wieńczy połączenie majonezu z odrobiną musztardy, która podkręca smak sosu.
Zobacz galerię: Nocne owsianki znowu królują. Te proste przepisy podbiją Wasze kubki smakowe