Awokado
Awokado to ciemnozielony owoc z jasnozielonym miąższem i dużą brązową pestką. Poza walorami smakowymi awokado ma również wiele właściwości prozdrowotnych. W awokado znajdziemy najlepszy stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6. Poza tym owoc jest źródłem błonnika, steroli roślinnych, składników mineralnych i witamin antyoksydacyjnych. Świetną przekąską, która doskonale wpisuje się w założenia diety keto, są jajka w awokado. Do każdej połówki owocu należy wbić jajko, a następnie dodać ulubione przyprawy i starty ser żółty. Tak przygotowane łódeczki zapiekać przez około 15 minut w piekarniku.
Mascarpone
Mascarpone to kremowy ser wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego. Jest słodki i tłusty, więc świetnie sprawdzi się do robienia keto deserów. Najsłynniejszym deserem przygotowywanym na bazie mascarpone jest tiramisu. Inne propozycje to keto kulki z mascarpone, masłem orzechowym i ksylitolem posypane startą czekoladą lub mascarpone w pucharku z owocami jagodowymi.
Krewetki
Zarówno krewetki, jak i inne owoce morza, są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega. Krewetki koktajlowe mogą stanowić dodatek do dania głównego lub być częścią sycącej przekąski (zjedzonej na przykład w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku). Przykłady keto posiłków z krewetkami: szpinakowo-cukiniowa zupa krem z krewetkami i serem długodojrzewającym, sałatka z krewetkami, awokado, sałatą lodową i ogórkami gruntowymi z sosem na bazie jogurtu greckiego i oliwy z oliwek oraz krewetki w maśle czosnkowym z dodatkiem puree z kalafiora.
Orzechy włoskie
Orzechy to świetna przekąska - szczególnie przydatna podczas wzmożonego wysiłku umysłowego. Garść orzechów włoskich dostarcza organizmowi nie tylko zdrowego tłuszczu, ale również białka, błonnika i witaminy E. Orzechy można dodawać do dań, deserów, a nawet (po wcześniejszym zmieleniu) do koktajli.
Nasiona chia
Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to kolejny pyszny dodatek do diety ketogenicznej. Z długiej listy składników odżywczych, które znajdziemy w tych niepozornych nasionach, na szczególną uwagę zasługują: wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas i fosfor. Nasiona chia warto dodawać do deserów i sałatek. Sycąca (i łatwa w przygotowaniu) keto przekąska na ich bazie to: jogurt grecki z chia i borówkami amerykańskimi.
Szukasz innych inspiracji na pyszne keto dania? Zerknij na stronę: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-ketogeniczna-zasady-i-przeciwwskazania-na-czym-polega-dieta-keto/.