Mało kto zdaje sobie sprawę, że skorupki jaj to coś więcej, niż jedynie ich "opakowanie". Zazwyczaj po rozbiciu jajek wyrzucamy je do kosza. Okazuje się jednak, że to duży błąd, bo skorupka zawiera niemniej cennych składników, niż jej wnętrze. To przede wszystkim cenne źródło wapnia, a także: magnez, fosfor, selen, miedź, cynk, siarka oraz krzem. Choć trudno w to uwierzyć, skorupki po jajkach mają szerokie zastosowanie w codziennym życiu. Mogą służyć jako środek czyszczący i piorący, kosmetyk do ciała, a także naturalna odżywka użyźniająca glebę. Przeczytaj, jak mądrze wykorzystać skorupki jaj. Następnym razem na pewno nie wyrzucisz ich do śmieci.
Peeling do ciała
Zazwyczaj do przygotowania domowych peelingów wykorzystujemy kryształki soli lub cukru albo fusy po kawie. Okazuje się jednak, że do zabiegu działaniu złuszczającym i masującym mogą także służyć rozdrobnione skorupki po jajkach. rozkrusz lub zmiel skorupki, a następnie połącz je z oliwą z oliwek, olejem roślinnym lub miodem. Miksturę nałóż na ciało i masuj okrężnymi ruchami. Peeling na bazie skorupek jaj ma dużą moc ścierania. Częste stosowanie takiego produktu może podrażnić skórę, dlatego sięgaj po niego od czasu do czasu.
Suplement diety
Skorupki jaj w dużej mierze złożone są z soli wapnia, które mają za zadanie wzmacniać układ kostny rozwijającego się wewnątrz kurczęcia. Zamiast wyrzucać je do kosza, wykorzystaj ich cenny skład i przygotuj z nich suplement diety na mocne i zdrowe kości. Drobno sproszkowane skorupki jaj możesz dodawać do napojów, jogurtu lub potraw. Zawarty w nich wapń jest dobrze przyswajalny przez organizm, dzięki czemu skutecznie wzmacnia kości i stawy, a także dba o zdrowe zęby.
Naturalny nawóz
Skorupki to doskonałe źródło mikroelementów, które dobrze sprawdzą się także pod kątem użyźnia gleby. Wrzuć je do kompostownika albo pokrusz drobno i wsyp bezpośrednio do ziemi. Dobrym sposobem jest także odżywianie roślin za pomocą mikstury na bazie skorupek jaj. Zalej je wodą i odstaw na kilka dni, a następnie podlewaj rośliny odżywczym preparatem.
Skuteczny środek czyszczący
Przypalone garnki i zaschnięty brud to prawdziwa zmora, z którą trudno sobie poradzić przy pomocy tradycyjnych środków czyszczących. W sytuacji, gdy okażą się zbyt słabe, możesz wspomóc się skorupkami jaj Rozdrobnione skorupki dodaj do butelki z płynem do mycia naczyń. Drobinki skutecznie usuną zaschnięty, uporczywy brud z garnków, naczyń i kuchennych powierzchni. Nie stosuj tej metody w przypadku delikatnych powierzchni.