pomidorowa

i

Autor: Canva

przepisy

Nie dodawaj tego składnika do pomidorowej! Działa źle na trawienie i niszczy jej smak

2024-10-14 13:15

Zupa pomidorowa to absolutny klasyk na polskich stołach. Szczególnie w poniedziałki, gdy w lodówce zostaje niedzielny rosół, który z łatwością można wykorzystać do przygotowania pomidorowej. Niestety, wiele osób, podczas gotowania, popełnia kardynalny błąd, który prowadzi nie tylko do zaburzenia smaku zupy, ale również chorób.

Klasyk, który nigdy nie zawodzi? Oczywiście, że zupa pomidorowa! Ta ciepła, aromatyczne i pełna smaku potrawa uwielbiana jest przez miliony Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niej poniedziałku. Jedni robią ją na rosole z wczoraj, inni miksują świeże pomidory z czosnkiem - możliwości jest naprawdę sporo. Są nawet tacy, którzy oprócz bazylii i oregano decydują się na to, by dodać do niej odrobinę cynamonu. Każdy ma swój ulubiony sposób na podkręcenie pomidorowej. Jednak jest jedna zasada, o której powinno się zawsze pamiętać. Niestety, część osób zupełnie się nie niej nie stosuje, a co za tym idzie, nieświadomie nie dba o swoje zdrowie.

Zobacz też: Pod żadnym pozorem nie dodawaj tego do sałatki jarzynowej! Magda Gessler ostrzega

Zakupy w sieci vs sklepy stacjonarne - Przemysław Dwojak - Co nas czeka#14

Zupa pomidorowa bez koncentratu

Są pewne składniki, które mogą bardziej zaszkodzić, niż pomóc - i to nie tylko w kwestii smaku. Oczywistym jest, że jednym z kluczowych elementów każdej pomidorówki są oczywiście pomidory. Najlepiej, gdy są one świeże. Jednak naturalnym jest, że poza sezonem często sięgamy po pomidory z puszki albo koncentrat. Choć to pewnością wygodne rozwiązanie, to trzeba bardzo na nie uważać – puszki mogą zawierać bisfenol A (BPA), związek chemiczny używany do powlekania wnętrz opakowań, który może przenikać do żywności.

Badania sugerują, że BPA może zwiększać ryzyko chorób, w tym nowotworów. Dlatego, jeśli już musisz używać pomidorów w puszce, koniecznie wybieraj te z oznaczeniem "BPA-free”.

Jednak spokojnie. Mamy alternatywę. To pomidory w słoikach lub passata pomidorowa. Jeśli dodasz do nich odrobinę słodkiej papryki, twoja zupa nabierze wyjątkowego, głębokiego smaku, bez potrzeby stosowania koncentratu.

Zobacz galerię: Nocne owsianki znowu królują. Te proste przepisy podbiją Wasze kubki smakowe