Leczo to danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej. Jego głównymi składnikami są: cebula, papryka i pomidory. Można również dodać kiełbasę, marchew, cukinię i wiele aromatycznych przypraw, które wzbogacą smak. Można również przyrządzić leczo w wersji wegańskiej. Danie to, w każdej wersji jest niezwykle sycące i rozgrzewające. Można je podawać z chlebem, ziemniakami, czy też ryżem. Możliwości jest wiele i ogranicza nas tylko wyobraźnia. A jeśli mówimy już o wyobraźni, to korzystając z faktu, iż od początku października półki sklepowe uginają się od rozmaitych odmian dyń, warto wykorzystać ją w kuchni i dodać do popularnego, warzywnego dania.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: 5 zachwycających dressingów do sałatek. Znakomicie podkreślą smak świeżych warzyw
Najlepszy przepis na leczo z dynią - pyszne danie krok po kroku
Dla miłośników rozgrzewających dań mamy propozycję przyrządzenia lecza, które pomoże wam delektować się przepysznymi i wartościowymi warzywami, a także pomoże zapomnieć o chłodniejszej jesiennej aurze.
Składniki:
- 1 średnia dynia (około 1 kg), obrana, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 2 cebule posiekane w kostkę
- 3 papryki pokrojone w grubszą kostkę lub paski
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 2 łyżeczki majeranku
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana świeża natka pietruszki do dekoracji
Jak przyrządzić:
- 1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Wrzuć pokrojoną dynię i paprykę. Smaż warzywa przez około 5 minut, często mieszając, aż zmiękną nieco.
- Dodaj pomidory z puszki (możesz je lekko rozgnieść widelcem) oraz wszystkie przyprawy. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka i sos zgęstnieje.
- Przed podaniem posyp leczo świeżą posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj leczo z ugotowanym ryżem lub chrupiącym chlebem.
Smacznego!