Dynia, Jesień

i

Autor: pixabay Leczo z dyni - najlepszy przepis

Przepisy

Najlepszy przepis na leczo z dynią. To idealne danie na jesień

Jesień przywitała nas chłodniejszą aurą, a nasze myśli coraz bardziej krążą wokół wieczorów spędzanych w domowym zaciszu z herbatą, dobrym filmem i zapachem ciepłych dań unoszących się w mieszkaniu. To czas, kiedy chętniej spędzamy czas w kuchni, eksperymentując z sezonowymi warzywami. Jednym z nich jest królowa jesieni - dynia - która ma nieograniczone zastosowanie. My przedstawiamy wam najlepszy przepis na leczo z dynią.

Leczo to danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej. Jego głównymi składnikami są: cebula, papryka i pomidory. Można również dodać kiełbasę, marchew, cukinię i wiele aromatycznych przypraw, które wzbogacą smak. Można również przyrządzić leczo w wersji wegańskiej. Danie to, w każdej wersji jest niezwykle sycące i rozgrzewające. Można je podawać z chlebem, ziemniakami, czy też ryżem. Możliwości jest wiele i ogranicza nas tylko wyobraźnia. A jeśli mówimy już o wyobraźni, to korzystając z faktu, iż od początku października półki sklepowe uginają się od rozmaitych odmian dyń, warto wykorzystać ją w kuchni i dodać do popularnego, warzywnego dania.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: 5 zachwycających dressingów do sałatek. Znakomicie podkreślą smak świeżych warzyw

Robot Kasia rozwozi jedzenie w Lesznie

Najlepszy przepis na leczo z dynią - pyszne danie krok po kroku

Dla miłośników rozgrzewających dań mamy propozycję przyrządzenia lecza, które pomoże wam delektować się przepysznymi i wartościowymi warzywami, a także pomoże zapomnieć o chłodniejszej jesiennej aurze.

Składniki:

  • 1 średnia dynia (około 1 kg), obrana, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 2 cebule posiekane w kostkę
  • 3 papryki pokrojone w grubszą kostkę lub paski
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekana świeża natka pietruszki do dekoracji

Jak przyrządzić:

  1. 1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić.
  2. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć.
  3. Wrzuć pokrojoną dynię i paprykę. Smaż warzywa przez około 5 minut, często mieszając, aż zmiękną nieco.
  4. Dodaj pomidory z puszki (możesz je lekko rozgnieść widelcem) oraz wszystkie przyprawy. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka i sos zgęstnieje.
  6. Przed podaniem posyp leczo świeżą posiekaną natką pietruszki.
  7. Podawaj leczo z ugotowanym ryżem lub chrupiącym chlebem.

Smacznego!