W okresie jesieni, na stoiskach targowisk i w sklepach spożywczych, możemy znaleźć mnóstwo świeżych i sezonowych warzyw oraz owoców. Produkty takie jak dynia, marchew, cukinia, kapusta, jabłka, czy gruszki to prawdziwe skarby jesiennej kuchni. Warto zatem uwzględnić je w naszej codziennej diecie?
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Nice To Fit You: Zaplanuj dietę dopasowaną do Twojego stylu życia i humoru!
Jesienna dieta - co jeść, gdy za oknem ziąb?
Sezonowe warzywa i owoce są nie tylko smaczne, ale także pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki nim dostarczamy organizmowi niezbędnych substancji, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w ochronie przed chorobami. Jesień to również czas, w którym warto zwiększyć spożycie warzyw i owoców bogatych w witaminę C, aby wzmocnić obronę przed grypą i różnego rodzaju infekcjami, które w tym okresie szczególnie atakują nasz organizm. Warto zatem spożywać takie produkty, jak cebula, czosnek, imbir czy cytrusy. Wszystkie zawierają substancje wspomagające walkę z infekcjami i wzmacniające naszą odporność.
W sezonie jesienno-zimowym warto postawić na rozgrzewające, pełne witamin i aromatu zupy, które dostarczą nam większość potrzebnych składników odżywczych, a przy okazji rozgrzeją po długim, orzeźwiającym spacerze.
Oto lista produktów sezonowych warzyw i owoców, po które warto sięgać jesienną porą:
- brokuły
- kukurydza
- cebula
- kapusta
- kalarepa
- jarmuż
- bakłażany
- cukinia
- kalafior
- por
- seler
- marchew
- gruszki
- jabłka
- śliwki
- pigwa
- żurawina
- jeżyny
- winogrona
To tylko kilka przykładów sezonowych warzyw i owoców dostępnych w Polsce jesienią. Warto szczególnie korzystać ze świeżych, lokalnych produktów, które smakują o niebo lepiej, niż te z markety i posiadają większą ilość składników odżywczych.
Jak wykorzystać jesienne warzywa i owoce?
Z kapusty białej i kapusty włoskiej można przygotować wiele pysznych potraw, takich jak bigos czy gołąbki. Dyni można używać do przygotowywania zup, ciast, czy puree. Cukinia może być wykorzystywana w sałatkach, zapiekankach, czy jako nadzienie do placków. Por, jak i seler są często wykorzystywane w zupach i potrawach na ciepło. Jabłka można spożywać na surowo lub wykorzystywać do przygotowywania ciast, kompotów i dżemów. Podobnie z resztą, jak śliwki, czy winogrona. Można je również ususzyć i jeść w formie przekąski. Jarmuż to wspaniała podstawa warzywnych sałatek. Pigwa i żurawina dodane do herbaty nadadzą jej cierpkiego smaku.