Jesień, Dieta

i

Autor: pixabay Jesień jako idelana pora na zmianę diety. Co jeść o tej porze roku?

Dieta

Jesień jako okazja do zmiany diety. Co wprowadzić do jadłospisu?

Jesień to pora roku, która obfituje w wiele kolorowych i pełnych witamin warzyw i owoców. To doskonały moment, aby wprowadzić świeże produkty do naszego jadłospisu i zadbać o organizm przed zbliżającą się zimą. Sezon jesienny kusi różnorodnością smaków i wartościami odżywczymi, dlatego warto skorzystać z tych darów natury i zmienić nawyki żywieniowe na lepsze.

W okresie jesieni, na stoiskach targowisk i w sklepach spożywczych, możemy znaleźć mnóstwo świeżych i sezonowych warzyw oraz owoców. Produkty takie jak dynia, marchew, cukinia, kapusta, jabłka, czy gruszki to prawdziwe skarby jesiennej kuchni. Warto zatem uwzględnić je w naszej codziennej diecie?

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Nice To Fit You: Zaplanuj dietę dopasowaną do Twojego stylu życia i humoru!

Eska Summer City Olsztyn! Święto Pieczywa Rzemieślniczego

Jesienna dieta - co jeść, gdy za oknem ziąb?

Sezonowe warzywa i owoce są nie tylko smaczne, ale także pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki nim dostarczamy organizmowi niezbędnych substancji, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w ochronie przed chorobami. Jesień to również czas, w którym warto zwiększyć spożycie warzyw i owoców bogatych w witaminę C, aby wzmocnić obronę przed grypą i różnego rodzaju infekcjami, które w tym okresie szczególnie atakują nasz organizm. Warto zatem spożywać takie produkty, jak cebula, czosnek, imbir czy cytrusy. Wszystkie zawierają substancje wspomagające walkę z infekcjami i wzmacniające naszą odporność.

W sezonie jesienno-zimowym warto postawić na rozgrzewające, pełne witamin i aromatu zupy, które dostarczą nam większość potrzebnych składników odżywczych, a przy okazji rozgrzeją po długim, orzeźwiającym spacerze.

Oto lista produktów sezonowych warzyw i owoców, po które warto sięgać jesienną porą:

  • brokuły
  • kukurydza
  • cebula
  • kapusta
  • kalarepa
  • jarmuż
  • bakłażany
  • cukinia
  • kalafior
  • por
  • seler
  • marchew
  • gruszki
  • jabłka
  • śliwki
  • pigwa
  • żurawina
  • jeżyny
  • winogrona

To tylko kilka przykładów sezonowych warzyw i owoców dostępnych w Polsce jesienią. Warto szczególnie korzystać ze świeżych, lokalnych produktów, które smakują o niebo lepiej, niż te z markety i posiadają większą ilość składników odżywczych.

Jak wykorzystać jesienne warzywa i owoce?

Z kapusty białej i kapusty włoskiej można przygotować wiele pysznych potraw, takich jak bigos czy gołąbki. Dyni można używać do przygotowywania zup, ciast, czy puree. Cukinia może być wykorzystywana w sałatkach, zapiekankach, czy jako nadzienie do placków. Por, jak i seler są często wykorzystywane w zupach i potrawach na ciepło. Jabłka można spożywać na surowo lub wykorzystywać do przygotowywania ciast, kompotów i dżemów. Podobnie z resztą, jak śliwki, czy winogrona. Można je również ususzyć i jeść w formie przekąski. Jarmuż to wspaniała podstawa warzywnych sałatek. Pigwa i żurawina dodane do herbaty nadadzą jej cierpkiego smaku.