Ciecierzyca to roślina, która znana była już w starożytności. Jest szeroko stosowana w kuchni śródziemnomorskiej, indyjskiej i bliskowschodniej, ale zyskuje coraz większą popularność na całym świecie ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe. Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, weganką, czy po prostu szukasz alternatywnych składników dla swoich potraw, ciecierzyca może być doskonałym wyborem. Możesz z niej przyrządzić wiele wspaniałych dań, a także wykorzystać ją do różnych potraw.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Najlepsze orzeźwienie w upalny dzień. Orzeźwia, nawadnia i pomaga schudnąć. Sprawdź koniecznie!
10 pomysłów na dania z ciecierzycą
Z ciecierzycą można eksperymentować na różne sposoby. od sałatek po dania główne i przekąski. Jej chrupiąca konsystencja i łagodny smak sprawiają, że może być ona wykorzystywana zarówno w potrawach tradycyjnych, jak i tych bardziej nowatorskich.
- Sałatka z ciecierzycą - Gotowana ciecierzyca świetnie sprawdza się jako składnik sałatek. Możesz połączyć ją z ulubionymi warzywami, jak pomidory, ogórki, papryka czy oliwki, i polać całość lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.
- Zupa z ciecierzycą - Ciecierzycę można śmiało dodać niemal do każdej zupy, jak np: rosół, zupa ogórkowa, czy grochowa. Można nią zastąpić również ziemniaki, które dodaje się do zup. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju zupach typu ramen.
- Ciecierzyca duszona z warzywami - Duszenie ciecierzycy z warzywami to prosty sposób na stworzenie pełnowartościowego dania głównego. Możesz dodać do niego ulubione warzywa, jak cukinia, bakłażan czy pomidory, i podać z ryżem lub pieczywem.
- Ciecierzyca w sałatkach z makaronem - Dodanie gotowanej ciecierzycy do sałatek z makaronem sprawia, że stają się bardziej sycące i odżywcze. Połącz ciecierzycę z ulubionym makaronem, świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami, a uzyskasz pełnowartościowy posiłek.
- Ciecierzyca jako dodatek do dań z ryżem - Dodanie gotowanej ciecierzycy do dań z ryżem, takich jak pilaw czy risotto, sprawia, że stają się one bardziej pożywne i smaczne. Ciecierzycę można także połączyć z innymi strączkami, aby uzyskać bogatszy w białko posiłek.
- Pieczone warzywa z ciecierzycą - Cała ciecierzyca może stanowić doskonałe uzupełnienie pieczonych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewki, bakłażany i papryka. Wystarczy wymieszać warzywa z odcedzoną ciecierzycą, oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami, a następnie piec w piekarniku aż do zrumienienia.
- Sałatka z quinoą i ciecierzycą - Połączenie gotowanej quinoi z ciecierzycą tworzy pełnowartościową sałatkę, bogatą w białko i błonnik. Dodaj do niej ulubione warzywa, jak pomidory, ogórki, rukola i avocado, oraz polej lekkim dressingiem na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
- Ciecierzyca w potrawkach i zapiekankach - Dodanie całej ciecierzycy do potrawek i zapiekanek nadaje im substancji i pozwala na stworzenie sycącego dania głównego. Możesz połączyć ciecierzycę z warzywami, mięsem lub serem, a całość zapiec w piekarniku do momentu, gdy składniki się połączą i danie się zrumieni.
- Ratatouille z ciecierzycą - Klasyczne południowofrancuskie danie ratatouille zyskuje dodatkową substancję i białko dzięki dodatkowi całej ciecierzycy. Gotuj warzywa takie jak bakłażany, cukinia, papryka i pomidory razem z ciecierzycą, a następnie dopraw przyprawami i podawaj z bagietką lub ryżem.
- Sałatka owocowa z ciecierzycą - Niekonwencjonalne, ale smaczne połączenie owoców z ciecierzycą tworzy lekką i orzeźwiającą sałatkę. Połącz ciecierzycę z pokrojonymi owocami, jak mango, arbuz, jagody czy pomarańcze, i skrop całość jogurtem naturalnym lub miodem.