Insekty, Robaki

i

Autor: Pexels

Ciekawostki

Ten kraj zatwierdził 16 owadów jako pożywienie. Tam zjesz koniki polne czy chrząszcze

Singapur zatwierdził 16 gatunków owadów do spożycia przez ludzi. Decyzja ta została ogłoszona przez Singapurską Agencję Żywności (SFA), która wprowadziła nowe regulacje dotyczące importu i konsumpcji owadów. Dzięki temu posunięciu, mieszkańcy Singapuru będą mogli spróbować takich specjałów jak koniki polne, chrząszcze czy larwy jedwabników.

Decyzja Singapuru o zatwierdzeniu 16 gatunków owadów jako pożywienia dla ludzi jest krokiem w stronę zrównoważonego rozwoju i innowacji w dziedzinie żywności. Dzięki rygorystycznym regulacjom, mieszkańcy tego kraju będą mogli cieszyć się nowymi, egzotycznymi smakami bez obaw o swoje zdrowie. Restauracje i dostawcy żywności szybko adaptują się do nowych przepisów, oferując dania, które z pewnością zaintrygują i zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ostatecznie, entomofagia może okazać się kluczem do przyszłości zrównoważonej diety na całym świecie.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Najlepszy street food na świecie. Tu odkryjesz ciekawe, regionalne smaki [GALERIA]

Eska Summer City Olsztyn! X Rodzinny Piknik Lotniczy w Gryźlinach

Singapur zaprasza na owadzią ucztę

SFA (Singapurska Agencja Żywności) zezwala na import owadów i produktów owadzich należących do gatunków, które zostały ocenione jako te "niskiego ryzyka regulacyjnego" - ogłosiła agencja w komunikacie prasowym, jak podało CNN. Nowa polityka obejmuje możliwość importu owadów zarówno do spożycia przez ludzi, jak i na paszę dla zwierząt. Lista zatwierdzonych owadów jest imponująca:

  1. Pszczoła miodna zachodnia/pszczoła miodna europejska
  2. Jedwabnik/motyl jedwabny
  3. Barciak mniejszy
  4. Barciak większy
  5. Pędrak olbrzymiego chrząszcza nosorożca
  6. Pędrak
  7. Mącznik młynarek
  8. Czarnuch mniejszy
  9. Chrząszcz wielkiego mącznika/chrząszcz mącznika królewskiego
  10. Konik polny
  11. Szarańcza pustynna amerykańska/szarańcza pustynna
  12. Szarańcza wędrowna afrykańska
  13. Świerszcz polny/czarny/świerszcz dwuplamek
  14. Świerszcz polny
  15. Świerszcz pręgowany
  16. Świerszcz domowy

Warunkiem jest jednak, że owady te nie mogą być zbierane dziko, a sprzedawcy muszą przedstawić dokumentację potwierdzającą, że owady pochodzą z regulowanych hodowli.

Singapurskie restauracje wzbogacają menu o ciekawe pozycje

Singapurskie restauracje szybko zaczęły reagować na nowe regulacje. Jak podaje "New York Post", sieć restauracji House of Seafood przygotowuje 30 dań bazujących na owadach, w tym sushi z jedwabnikiem czy klopsiki z mącznika.

Korzyści płynące z jedzenia owadów

Spożywanie owadów, nazywane entomofagią, zyskuje na popularności z powodu rosnących obaw związanych z ochroną środowiska. Badania pokazują, że owady, takie jak świerszcze, zawierają więcej białka na kilogram niż wołowina, a do ich hodowli potrzeba co najmniej sześć razy mniej paszy! To sprawia, że są one nie tylko zrównoważonym, ale i wartościowym źródłem pożywienia. Praktyka jedzenia owadów jest powszechna w wielu krajach, od Meksyku po Chiny.

Listen on Spreaker.