Maltański ser pod unijną ochroną

i

Autor: MTA Otrzymał specjalny status ochrony Unii Europejskiej

Turystyka

Maltański ser pod unijną ochroną. Otrzymał specjalny status ochrony Unii Europejskiej

2025-02-07 14:30

Malta doczekała się pierwszego w swojej historii produktu spożywczego, który otrzymał specjalny status ochrony Unii Europejskiej. Ġbejna dołączyła do grona produktów z certyfikatem Protected Designation of Origin takich jak m.in. grecka feta czy włoski parmezan.

Ġbejna tan-Nagħaġ to pełna nazwa okrągłego sera wytwarzanego z mleka owczego lub koziego na Malcie od końca XIX wieku. Ser może być przygotowywany na wiele sposobów: solony, pieprzony, marynowany, pokryty ziołami. Pierwotnie do produkcji Ġbejny zamiast podpuszczki używano wody morskiej.

Tradycyjne dania i lokalne specjały wyspy Gozo. Odkryj śródziemnomorską kuchnię

Certyfikat dla maltańskiego sera - co to oznacza?

Ten produkt spożywczy jest ważnym elementem wielu lokalnych potraw. Ġbejna jest dodawana do dań z makaronu lub zup w celu wzmocnienia smaku. Ten ser znajduje także swoje zastosowanie jako dodatek do pizzy. Wiele maltańskich restauracji stosuje praktykę używania tego sera zamiast ricotty do przygotowania tradycyjnego nadziewanego ciasta znanego jako qassatat.

Przyznanie certyfikatu Protected Designation of Origin wiąże się z kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym regionie, miejscu lub państwie. Nazwa tego miejsca lub regionu jest zastrzeżona dla danego produktu chronionego. Nie może być używana jako nazwa produktów wytwarzanych gdzie indziej lub według innych receptur.

Oznacza to, że nie tylko mieszkańcy Malty będą mogli chronić i promować ġbejna wśród turystów. Również Europa będzie mogła reklamować ten maltański produkt jako rzemieślniczy i regionalny przysmak - unikalny na skalę światową.