
Sękacz i mrowisko
Sękacz i mrowisko to przysmaki, które traktowane są jako symbol Podlasia. Sękacz to wypiek z ciasta biszkoptowo-maślanego, który powstaje dzięki nakładaniu kolejnych warstw ciasta. Sękacz pieczony jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie. Mrowisko to z kolei stos kruchych płatków ciasta, który obsypany jest makiem i rodzynkami i oblany miodem.
Źródło: Wojciech Olkusnik/East News

Rogale świętomarcińskie
Certyfikowany rogal świętomarciński to produkt, który wypiekany jest tylko i wyłącznie w Poznaniu oraz określonych powiatach Wielkopolski z okazji obchodów Dnia Świętego Marcina. Rogale te są wypiekane z ciasta półfrancuskiego i wypełniane nadzieniem z mielonego, białego maku i bakalii. Na wierzchu rogali znajduje się gruba warstwa lukru oraz orzechów.
Źródło: ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Kartacze
Kartacze, zwane również jako cepeliny, to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce. To sporych rozmiarów pyzy ziemniaczane, które przeważnie mają owalny kształt. Najczęściej nadziewane są mięsem i podawane z cebulką i boczkiem.
Źródło: LEON STANKIEWICZ/REPORTER

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to kolejne danie, które charakterystyczne jest dla północno-wschodniej Polski. Powstaje na bazie utartych, surowych ziemniaków, które są wymieszane ze skwarkami z boczku albo słoniny, a następnie upieczone.
Źródło: Adam Burakowski/REPORTER

Kwaśnica
Kwaśnica to zupa kuchni góralskiej, która powstaje z mocno kiszonej kapusty i gotowana jest na wędzonych żeberkach.
Źródło: Artur Zawadzki/REPORTER

Cebularz
Cebularz to z kolei pszenny placek, pokryty cebulką, pokrojoną w kostkę, wymieszaną z makiem. To danie, które jest kojarzone z Lubelszczyzną, ale wywodzi się z kuchni żydowskiej.
Źródło: ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Rolada śląska podawana z kluskami oraz modrą kapustą to danie kuchni śląskiej, który zna absolutnie każdy. To rolada wołowa, która wypełniona jest farszem zawierającym boczek, ogórka kiszonego, kiełbasę, cebulę oraz czerstwą skórkę chleba. Podaje się ją z kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą.
Źródło: MONKPRESS/East News

Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku to rodzaj śledzi z dodatkiem kiszonych ogórków, cebuli, suszonych śliwek, w lekko pikantnym sosie pomidorowym.
Źródło: Damian KLAMKA/East News

Hreczanyki
Hreczanyki to danie kuchni podkarpackiej. To nic innego jak kotlety z kaszy gryczanej z mięsem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami.
Źródło: Marianna OSKO/East News

Oscypki
Oscypki to świetnie wszystkim znany wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, który jest potrawą regionalną polskich gór, przede wszystkim Podhala.
Źródło: pixabay.com/januszj

Soczewiaki
Soczewiaki to tradycyjna potrawa Podlasia. To nic innego jak kotleciki z ciasta ziemniaczanego, które wypełnione są farszem na bazie zielonej soczewicy oraz podsmażonej cebulki. Gotowe soczewiaki podawać można z gęstą, kwaśną śmietaną.
Źródło: pixabay.com/JerzyGorecki

Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. To ziemniaki z gzikiem, czyli odpowiednio przyprawionym twarogiem.
Źródło: pixabay.com/congerdesign
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...