Wsypuję 10 gramów tego produktu. Dzięki temu drewniane łyżki nie puchną i nie mają bakterii
Drewniana łyżka, drewniane łopatki do jajecznicy, czy inne kuchenne przybory wykonane z drewna nie należą do najbardziej wytrzymałych. Są lekkie, miękkie, a wszystko dlatego, by można mieszać nimi chociażby na patelni i nie zniszczyć teflonu. Podstawową wiedzą jest to, że kiedy drewno zostanie zanurzone w wodzie, włókna celulozowe, z których się składa, zaczynają absorbować wodę. Proces ten powoduje nabrzmiewanie drewna i po prostu jego rozszerzanie się. Dlatego też nie zaleca się, by myć drewniane przybory kuchenne w zmywarce czy zlewie pełnym ciepłej wody.
Zawsze sadzę te kwiaty w październiku. Zimą wyglądają fantastycznie na parapecie!
Jak myć drewnianą łyżkę? Domowe sposoby
Z pewnością przynajmniej raz w życiu zauważyliście, że wasza drewniana łyżka zrobiła się większa, ciemniejsza i bardziej miękka. To efekt złego mycia, w wyniku którego w drewnianych zakamarkach zgromadziło się wiele bakterii. Po użyciu tego kuchennego przyboru natychmiast trzeba przepłukać go bardzo gorącą wodą, a następnie wytrzeć go ręcznikiem. Później posypcie sporą ilość soli kuchennej i przetrzyjcie powierzchnię cytryną. Na koniec tej operacji opłuczcie zimną wodą i dajcie do wysuszenia.
Czyszczenie drewnianej łyżki może odbyć się też z pomocą sody oczyszczonej, nieocenionego pomocnika każdej pani domu. Sposób jest taki sam jak w przypadku zwykłej soli. Należy posypać drewniany przedmiot dużą ilością sody, a następnie wierzch skropić cytryną. Po tym jak to zrobicie przez minutę szorujcie za pomocą czystego ręcznika.
Idealnie sprawdzi się też ocet biały. Wystarczy spryskać łyżkę i zostawić na kilka minut. Następnie opłukać zimną wodą i wytrzeć szmatką. Jeśli uznasz, że te metody są nieskuteczne, to zepsutą, spuchniętą warstwę drewna możesz usunąć przy pomocy papieru ściernego. Pamiętaj, by po całym procesie tarcia opłukać łyżeczkę!