Witamina E to eliksir młodości. Jakie jeszcze ma zastosowanie?

i

Autor: FreePik

ZDROWIE

Witamina E to eliksir młodości. Jakie jeszcze ma zastosowanie?

2024-04-18 14:14

Pielęgnuje skórę, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega powstawaniu wielu groźnych chorób cywilizacyjnych. Witamina E to prawdziwa esencja zdrowia. Wyjaśniamy, na czym polega jej działanie i w jakich produktach znajdziesz najwięcej tego składnika.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc.15 Witamina E

Witamina E często nazywana jest witaminą życia, młodości albo płodności. Co ciekawe, żadne z tych określeń nie jest przesadą. Ten niezwykle cenny składnik ma wszechstronne działanie - nie tylko uczestniczy w wielu życiowych procesach, ale także chroni organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, spowalnia starzenie się komórek, dba o piękną, zdrową cerę i reguluje pracę układu rozrodczego - szczególnie u mężczyzn. A to wciąż nie wszystko. Witamina E powinna się znaleźć w codziennej diecie. Sprawdź, gdzie jej szukać, co jej zawdzięczamy i jakie objawy mogą świadczyć, że brakuje nam witaminy E w organizmie.

Dlaczego potrzebujemy witaminy E?

Witamina E jest nieocenionym wsparciem w prawidłowym funkcjonowaniu wielu narządów. W duecie z witaminą A zapewnia dobre widzenie. Jako antyoksydant zwalcza wolne rodniki, chroni skórę przed promieniowaniem UV, opóźnia procesy starzenia się komórek, dba o przepuszczalność błon, dzięki czemu uczestniczy w wielu procesach biochemicznych. Ponadto, reguluje poziom insuliny we krwi, zapobiega miażdżycy i groźnym chorobom serca, chroni przed powstawaniem i rozwojem komórek nowotworowych, jest niezrównana w profilaktyce groźnych chorób cywilizacyjnych, wspiera układ nerwowy i minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera. To także witamina na płodność (w szczególności u panów) oraz cenny składnik diety kobiet w ciąży.

Najlepsze źródła witaminy E

Witamina E to wszechstronne źródło zdrowia, dlatego powinniśmy ją włączyć do codziennego jadłospisu - tym bardziej, że wcale nietrudno skomponować zdrowe posiłki w oparciu o produkty będące źródłem tego składnika. Witaminę E znajdziemy m.in. w orzechach, migdałach, produktach pełnoziarnistych, serach i nabiale, rybach morskich, a także w oliwie z oliwek i olejach roślinnych. Dużo witaminy E dostarczają również zielone warzywa: szpinak, jarmuż oraz brokuły, a także brzoskwinie, zarodki i kiełki.

Niedobór witaminy E w diecie - po czym go rozpoznać?

Jednym z najbardziej charakterystycznych symptomów świadczących o tym, że w naszym organizmie brakuje witaminy E, jest przewlekłe zmęczenie, a także obniżenie koncentracji i pogorszenie wzroku. Zbyt mała ilość tego składnika może też powodować problemy z cerą, włosami i płytką paznokci. Równie ważnym objawem jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi.

Na niedoborze witaminy E narażone są przede wszystkim osoby chorujące na celiakię i mukowiscydozę, ponieważ oba schorzenia charakteryzują się zaburzonym wchłanianiem. Problem może też dotykać kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną, W każdym z tych przypadków, poza prowadzeniem zdrowej, zróżnicowanej diety, warto też rozważyć suplementację witaminy E.