Wielkanoc 2025 u Magdy Gessler? Tyle zapłacimy za żurek i inne potrawy!

i

Autor: AKPA

Drogo?

Wielkanoc 2025 u Magdy Gessler? Tyle zapłacimy za żurek i inne potrawy!

2025-03-20 12:38

Wielkanoc w tym roku wypada 20 kwietnia. Na miesiąc przed najważniejszym świętem obchodzonym przez Kościół Katolicki sprawdziliśmy, na jakie tradycyjne potrawy z nim związane możemy liczyć w restauracjach prowadzonych przez Magdę Gessler. Te ceny mogą być naprawdę zaskakujące!

Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a wraz z nią - Wielkanoc. Jak co roku, miliony Polaków skuszą się na tradycyjne potrawy, którymi będą zajadać się nie tylko przy śniadaniu wielkanocnym. Niektóre dania charakterystyczne dla tych świąt znajdziemy w kartach restauracji oraz internetowej ofercie cateringowej Magdy Gessler. Sprawdziliśmy, ile obecnie kosztują.

Wielkanocny catering u Magdy Gessler

Jedna z popularnych restauracji prowadzącej "Kuchenne rewolucje" zaoferowała już wielkanocne potrawy i dodatki na platformie internetowej swoich delikatesów. Tegoroczne ceny cateringu mogą zaskakiwać. Zupy i kremy oferowane są w ilości 900 ml. Najwięcej zapłacimy za krem chrzanowy z pulpetami - 79 zł. Żur na prawdziwkach kosztuje 78 zł, a barszcz biały - 69 zł.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez jajek. Pięć połówek faszerowanych szynką to aż 41 zł. Natomiast na niezbędną na wielu stołach białą kiełbasę trzeba przygotować 39,50 zł za 0,5 kg.

Najdroższe w ofercie są potrawy mięsne. Pieczona w całości kaczka została wyceniona na 193 zł. Rolada cielęca faszerowana koprem i kiszonymi ogórkami - 149 zł, a kurczak nadziewany wątróbką i chałką - 135 zł.

Nie brakuje też słodkich propozycji. 1,2 kg babki wielkanocnej kosztuje 88 zł, a kilka rodzajów mazurka - od 63 do 67 zł. W ofercie możemy też znaleźć dodatki, takie jak tarty chrzan (22 zł / 235 ml), sos tatarski (39 zł / 200 g) czy staropolski smalec (19,50 zł / 235 ml).

Zobacz też: Magda Gessler ostro o posiłkach w szpitalach. Grzmi nad tym, co dostają pacjenci

ESKA_Lara Gessler z nowym uśmiechem. Poddała się modzie na perfekcyjnie białe zęby

Żurek w restauracjach Magdy Gessler - porównanie

Ikoniczną potrawą wielkanocną w Polsce jest bez wątpienia żur. Tradycyjna zupa przygotowywana na zakwasie jest popularna nie tylko w naszym kraju, ale także w Czechach czy Białorusi. Często towarzyszą jej gotowane jajka i kiełbasa. Kultowa restauracja U Fukiera w Warszawie oferuje żur na prawdziwkach z ziemniakami i skwarkami. Porcja kosztuje 49 złotych.

Nieco mniej zapłacimy w innych restauracjach prowadzonych pod czujnym okiem Gessler. Ceny za żurek lub barszcz biały z jajkami i kiełbasą wahają się w nich od 34 do 39 złotych.

Jedna ze wspomnianych restauracji także oferuje sprzedaż delikatesów online. Za 900 ml żuru na wędzonym boczku trzeba zapłacić 65 złotych. W tym samym internetowym sklepie porcja rosołu kosztuje 55 złotych, a szeroki wybór pierogów - po 6 złotych za sztukę.

Zobacz też: Zbadano skład "dubajskiej czekolady". Jesteśmy regularnie oszukiwani?