Sernik to jedno z tych ciast, które powinna umieć upiec każda gospodyni. Co więcej - trudno szukać osoby, która sernika nie lubi. Warto więc znać sposoby na to, by ciasto zawsze wychodziło udane. U kogo najlepiej szukać sprawdzonych sposobów i tricków? U najlepszych, a jedną z takich osób jest Magda Gessler. Mamy przepis, którym miała podzielić się sama mistrzyni. Jak mawia słynna restauratorka - będzie smacznie, jak u mamy (chyba, że wasza mama była słaba w serniki, to będzie na pewno lepiej!)
Przepis na sernik. Składniki na spód:
- 300 gramów mąki pszennej
- 200 gramów masła
- 100 gramów cukru pudru
- 1 jajka
Przepis na sernik. Składniki na ciasto:
- 1 kilograma twarogu
- 300 gramów masła
- 200 gramów cukru pudru
- 10 jajek
- 2 lasek wanilii
- 2 łyżek kaszy manny
Przepis na sernik. Wykonanie:
- Na środku drewnianej stolnicy umieść mąkę pszenną,
- W powstałym z niej kopcu zrób wgłębienie i umieść w nim przesiany cukier puder oraz masło
- Całość posiekaj nożem na drobno
- Do sypkich składników i masła dodaj jajko
- Całość zagnieć przy pomocy dłoni na jednolitą masę
- Tak przygotowanym ciastem wyklej dno tortownicy o średnicy 27 cm
- Całą jego powierzchnie nakłuj widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C i wstaw do niego spód na ok. 20 minut
- Przygotuj masę serową: na tarce o dużych oczkach utrzyj masło i umieść w dużej misce, dodaj cukier puder
- Całość zmiksuj na gładko
- Żółtka oddziel od białek
- Żółtka z twarogiem i wanilią dodaj do masła z cukrem
- Całość dokładnie zmiksuj
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do sera
- Całość wymieszaj przy pomocy szpatułki
- Do masy serowej dodaj kaszę mannę
- Ser wylej na upieczony spód
- Sernik wstaw na minimum 1 godzinę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika