Warszawskie knajpy zostały docenione przez kulinarnych krytyków. Stolica zajęła trzecie miejsce w światowym rankingu najlepszych restauracji - miasta, które ją wyprzedziły, to Los Angeles i Berlin. Jednak kuchnia, którą zachwycili się krytycy, może nie znaleźć uznania u wszystkich. W jakich miejscach w Warszawie znajdziemy jedne z najlepszych potraw na świecie?
Warszawskie restauracje najlepszymi na świecie
Warszawa zajęła trzecie miejsce w światowym rankingu restauracji wegańskich opublikowanym przez portal HappyCow, który działa od 1999 roku. Zadaniem HappyCow jest między innymi tworzenie poradników pokazujących, w których knajpach rzeczywiście można znaleźć dobre wegańskie jedzenie. Wegański styl życia staje się coraz bardziej popularny, więcej ludzi rezygnuje ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Odkrywamy też coraz więcej substytutów dla mięsa, mleka czy jajek. W stolicy doceniono nie tylko kunszt kucharzy, ale także szeroki wybór i dostępność wegańskich produktów.
Magda Gessler odwiedziła Brańsk, małą miejscowość na Podlasiu, by pomóc stanąć na nogi właścicielce restauracji Quatro. Po przyjeździe do miejsca słynącego z urokliwej przyrody i regionalnej kuchni znaną restauratorkę czekało spore zaskoczenie. Wszystko dlatego, że
V-Label dla warszawskiej restauracji
To nie wszystkie powody do radości, jakie w 2017 roku mają polscy weganie. 5 grudnia 2017 roku warszawska restauracja Wegeguru została wyróżniona znakiem V-Label. To prestiżowy symbol, którym mogą poszczycić się wyłącznie prawdziwe autentyczne wegańskie knajpy. Dla konsumentów jest to potwierdzenie, że żadna potrawa ani produkt w tym miejscu nie są pochodzenia zwierzęcego. Wegeguru mieści się na ul. Marszałkowskiej 28 w Warszawie, restauracja jest czynna od 12 do 19 w poniedziałki i od 12 do 22 w pozostałe dni tygodnia.