Zapewne często słyszycie, że każdego dnia powinniśmy spożywać zarówno owoce, jak i warzywa. Wielu z nas stosując różne diety, wyklucza ze swojego jadłospisu niektóre produkty z tych kategorii, zwłaszcza owoce, gdyż często są uznawane za źródło cukrów. Jest jednak jeden owoc, który powinniśmy spożywać bardzo często. Według rankingu, który przygotowali amerykańscy naukowcy z CDC (Centers for Disease Control and Prevention) najzdrowszym owocem na świecie jest... pomidor! Nie, nie jest to wcale żart. Choć często uznawany jest za warzywo, to botanicznie jest on owocem i to w dodatku najzdrowszym na świecie!
Pomidor najzdrowszym owocem na świecie. Dlaczego warto go jeść?
Pomidory w naszym kraju dostępne są przez cały rok i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pomidory to także prawdziwa bomba witamin i minerałów. Dlaczego warto spożywać pomidory? Spieszymy z wyjaśnieniem. Pomidory bogate są w witaminę C, która wzmacnia odporność i działa jako silny przeciwutleniacz. Pomidory są także źródłem witaminy K, która jak wiadomo, wspierająca zdrowe kości i prawidłowe krzepnięcie krwi. Innym składnikiem mineralnym, który znajduje się w pomidorach, jest potas, który jest kluczowy dla zdrowia serca i regulacji ciśnienia krwi. Owoce te są także bogate w luteinę i zeaksantynę, które odpowiadają między innymi za zdrowy wzrok. Pomidor to także idealny produkt dla osób dbających o linię. 100 gramów pomidora to zaledwie 18-20 kalorii, a wysoka zawartość błonnika pomaga w regulacji trawienia i utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. Pomidor jest nieodłącznym elementem diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie.
Regularne spożywanie pomidorów wspiera:
- zdrowie serca - obniżając poziom "złego" cholesterolu;
- skórę i wzrok - dzięki obecności witamin z grup A, C i E;
- odporność - dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy;
- oczyszczanie organizmu i procesy trawienne - ma działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera pracę nerek, a dzięki zawartości błonnika poprawia perystaltykę jelit.
Warto zatem włączyć go do codziennej diety, aby cieszyć się długim i zdrowym życiem.