Tłusty Czwartek 2016 wypada już 4 lutego. Przepis na idealne faworki (chrusty) i pączki nie jest wielką tajemnicą i każdy może sam w domu przygotować pyszne i niestety dość kaloryczne pyszności na Tłusty Czwartek. Na zrobienie własnych faworków skusi się także wokalistka Ewelina Lisowska!
- Jakiś czas temu odkryłam w sobie talent kulinarny i bardzo chętnie go wykorzystuję! Piekę sernik, rogaliki, ostatnio nawet tort (bardzo pyszny swoją drogą), ale bardzo mało z tych rzeczy jem... - mówi Ewelina Lisowska. - Ostatnio w ramach mojego postanowienia noworocznego zapisałam się na fitness i już mija miesiąc, a jestem nadal pełna zapału. W związku z zaistniałą sytuacją, po morderczym treningu nie mam serca faszerować się słodkościami, więc karmię nimi znajomych :) Myślę, że oni nie mają nic przeciwko! Nie robiłam jeszcze pączków ani faworków, ale za te drugie chętnie się zabiorę! Jak już będę miała opatentowany przepis, to może się nim podzielę :D
Czekamy na efekt, a tymczasem specjalnie dla Was sprawdzone przepisy na faworki i pączki na Tłusty Czwartek!
Przepis na faworki / chrusty (Tłusty Czwartek):
Składniki:
1 łyżka masła
1 szklanka mąki
3 łyżki śmietany
3 żółtka jaj
1 łyżka octu (może być spirytus, nie polecamy wódki)
smalec lub olej do pieczenia
cukier puder na posypkę
Wykonanie faworków/chrustów:
Wymieszaj masło i śmietanę, dodaj mąkę, żółtka jaj i ocet lub spirytus. Masę wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Takie ciasto cienko rozwałkuj i potnij na pasy szerokości 3 centymetrów, a następnie ucinaj ukośnie, co ok. 10 cm. Kawałki nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny ostrożnie przeciągamy przez nacięcie. W ten sposób uzyskamy typowe zawinięcie.
W głębokiej patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na pączki (Tłusty Czwartek):
Składniki:
8 żółtek
10 dag drożdży
1/4 l mleka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 kg mąki
szczypta soli
olejek śmietankowy/pomarańczowy
1 łyżka octu lub spirytusu
smalec lub olej
do posypania cukier puder
pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku) lub masą krówkową
Wykonanie pączków:
Cukier i drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem i zagnieść z 1/3 mąki. Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodaj resztę mąki, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet lub spirytus.
Ciasto wyrabiaj aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawaj niewielkie kawałki, nakładaj marmoladę i formuj lekko spłaszczone kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką).
Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż w nim pączki na złoty kolor. Wyjmuj je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.