Tłusty czwartek to święto, którego ciężko nie lubić. Już 23 lutego zapanuje ogólne przyzwolenie na objadanie się, w końcu tak głosi tradycja potwierdzona przysłowiem Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Oczywiście najprościej jest pójść do sklepu i kupić pączki i faworki, ale jeżeli chcecie zrobić je sami to poniżej najłatwiejsze przepisy!
>> Tłusty czwartek: najlepsze memy z okazji tłustego czwartku - beka z jedzenia pączków!
Przepisy na pączki
Do zrobienia pączków potrzebujemy ciasto i nadzienie. Składniki na ciasto to: 1 kg mąki, 100 g drożdży, 100 g cukru, 0,5 l mleka, 6 żółtek, 1 całe jajko, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 1 cukier waniliowy, 1 kieliszek wódki lub spirytusu, 1 l oleju do smażenia. Nadzieniem może być np. marmolada.
Do miski należy wykruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem. Później wszytko należy wymieszać, przykryć i odczekać 30 minut. W ciepłym miejscu wyrośnie ciasto. Do gotowej masy należy dodać jajko, sól, oliwę, alkohol i cukier. Wszystko trzeba wymieszać. Powoli dodaje się mąkę i żółtka - ciągle mieszając. Z ciasta formuje się kulę, przykrywa ściereczką i odstawia na 30 minut, ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzieli się to na części, wałkuje się placki na grubość 1 cm i wycina się krążki np. szklanką. Wycięte koła należy ułożyć na blacie i poczekać do wyrośnięcia ok. 15 min. W tym czasie w garnku można rozgrzać już olej. Do nagrzanego oleju wrzuca się wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią należy je przekręcić na drugą stronę. Usmażone pączki wyjmuje się na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabija się nadzieniem. (Źródło: przyslijprzepis.pl)
Przepisy na faworki
Składniki, których potrzebujemy to: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka. 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%), 0,5 łyżeczki cukru, 0,5 łyżeczki soli, ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania.
Mąkę należy wymieszać z cukrem i solą, dodać do tego żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Później rozłożone na blacie ciasto ubija się drewnianym wałkiem ok. 10 minut. Następnie ciasto rozwałkujemy na cienko na blacie posypanym mąką. Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 10 cm. Każdy kawałek nacina się w środku i przez nacięcie przeciąga się jeden koniec.Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem. (Źródło: domowe-wypieki.pl)