Dzień, w którym bezkarnie można objadać się słodkościami zbliża się wielkimi krokami. 8 lutego stajemy się łasuchami, nie liczymy kalorii i delektujemy się przepysznymi pączkami, faworkami, oponkami i churrosami. Jednak to właśnie te pierwsze stały się nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku. Tradycyjnie wypełniane marmoladą, dżemem lub kremem, symbolizują tłustość i obfitość. Piekarnie, cukiernie i kawiarnie przygotowują się do tego wyjątkowego dnia, oferując szeroki wybór smaków i nadzieję, że ich pączki zdobędą uznanie koneserów. Ludzie zacierają ręce, oczekując kolejki do ulubionej cukierni, gotowi skosztować świeżych i pysznych wypieków. Jednak w tym roku, zamiast stania w długiej kolejce i wyczekiwania na swoją kolej, poświęć piętnaście minut i przygotuj swoje przysmaki. Mamy dla Was przepis na pączki na tłusty czwartek 2024, który pokochacie!
Tłusty czwartek 2024 - przepis na pączki
Prosty przepis na pączki pozwoli Wam w kilkanaście minut przygotować przepyszne przysmaki, którymi będą zajadać się nie tylko największe łasuchy, ale także Ci, którzy nie przepadają za słodkościami, a pączki w tłusty czwartek 2024 jedzą jedynie ze względu na tradycję i ludowe porzekadło, które głosi, że kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez najbliższe dwanaście miesięcy. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na puszyste, lekkie pączki, które skradną Wasze podniebienia.
Składniki na masę:
- 2 jajka,
- 2 waniliowe serki,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 litr oleju do smażenia,
- Składniki na lukier:
- 10 łyżek cukru pudru,
- 5 łyżek gorącej wody
- 4 krople ulubionego olejku np. pomarańczowy lub waniliowy
Przepis - pączki
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie, w osobnej misce, połącz ze sobą dwa serki waniliowe z jajkami. Gdy składniki się połączą, nadal delikatnie mieszając, połącz suche składniki z mokrymi.
- W garnku rozgrzej olej. Najlepiej, gdyby miał temperaturę około 170-180 stopni. Zbyt niska temperatura może spowodować wydłużenie się procesu smażenia i zwiększenie wchłaniania się tłuszczu do pączków.
- Nakładaj ciasto łyżką, drugą zsuwając masę do oleju.
- Smaż pączki po około 1,5 - 2 minuty z każdej strony, ale cały czas trzeba je obserwować i uważać aby za szybko się nie rumieniły.
Przepis - lukier do pączków
Kiedy pączki są jeszcze ciepłe, przy pomocy drewnianej szpatułki lub łyżki utrzyj dokładnie cukier puder z wodą i olejkiem aromatycznym, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie odstaw na około 10 minut, by lukier zmienił konsystencję. Na sam koniec polej pączki pokaźną porcją słodkości. Opcjonalnie możesz posypać je również gotową kandyzowaną skórką pomarańczy, migdałami lub granatem.