Karnawałem nazywa się okres od Święta Trzech Króli (6 stycznia) do Środy Popielcowej, zatem Tłusty Czwartek zwiastuje początek Wielkiego Postu, czyli zakończenie karnawału i hucznych zabaw.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Tłusty Czwartek: Tradycja jedzenia pączków – jak kiedyś wyglądały pączki?
Najstarsze wzmianki o Tłustym Czwartku pochodzą z czasów pogańskich, a ich tradycje i zwyczaje udokumentowali starożytni badacze. Kiedy pojawiały się pierwsze oznaki wiosny, zaczynano świętować odejście zimy i początek nowej pory roku.
Aby uczcić nadejście wiosny zabijano najtłuściejsze zwierzęta i smażono placki, które raczej nie przypominały dzisiejszych pączków. Placki te zrobione były z ciasta chlebowego, a za nadzienie służyły zioła i tłuste mięso. Starożytni Rzymianie przejęli ten zwyczaj i świętowali w podobny sposób, z tą różnicą, że tłuste posiłki obficie zapijali winem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Pączki bez drożdży - przepis na pyszne domowe smakołyki
Tłusty Czwartek w Polsce: Obchody Tłustego Czwartku w Polsce – legendy i zwyczaje
Pierwsze wzmianki o święcie Tłustego Czwartku w Polsce sięgają XVI w., a świętowanie nie ograniczało się wyłącznie do jedzenia pączków. Tego dnia odbywały się pochody, które miały przynieść pomyślność i powodzenie w kolejnych miesiącach roku. W trakcie marszu na czele pochodu grała głośna muzyka, a uczestnicy nieśli figurki różnych zwierząt: kozy, niedźwiedzia, bociana, żurawia, konia czy kury.
W Wielkopolsce podczas święta Tłustego Czwartku suto zastawiano stół, a każdy z domowników lub gości pomagał w przyrządzaniu posiłków oraz sprzątaniu po uczcie. Nazywało się to „Pomyjką” i wierzono, że usługiwanie przy stole przyniesie szczęście, dlatego każdy starał się pomagać jak najwięcej.
Na Śląsku, jeszcze do niedawna, podczas obchodów Tłustego Czwartku, jeden z uczestników zabawy przebierał się za niedźwiedzia i straszono nim mieszkańców miasta, którzy w obawie przed bestią częstowali ją słodkościami.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Pączki siostry Anieli - przepis na tradycyjne pączki z marmoladą [WIDEO]
Tłusty Czwartek: Tradycja jedzenia pączków w Polsce – kiedy zaczęto jeść słodkie pączki?
Dopiero w XVI w. pączki zaczęto jeść na słodko. Pączki obsypywano cukrem, a do niektórych wkładano orzechy. Osobie, która trafiła pączka z nadzieniem miało sprzyjać ogromne szczęście. Na początku pączki były dobrem luksusowym. Smażono je wyłącznie w bogatych domostwach i szlacheckich dworach. Zrobienie pączków wymaga dużej ilości tłuszczu, na który nie wszystkich było stać.