Ten przepis na świeże grzyby w śmietanie zachwycił rodzinę
Świeże grzyby idealnie sprawdzą się w kuchni. Jeśli zebraliście podgrzybki albo borowiki szlachetne, to idealnie sprawdzą się do naszego przepisu będąc świetną alternatywą dla tradycyjnych, sklepowych pieczarek. Szczególnie prawdziwki uważane za największe leśne skarby sprawią, że będziecie mogli rozkoszować się przepysznym smakiem. Jak zrobić grzyby w śmietanie?
Mówi się, że nie ma jednego, najlepszego przepisu, bo każdy ma swoje ulubione smaki. Jednak nie mamy wątpliwości, że nasz przepis na grzyby w śmietanie jest uniwersalny i każdemu się uda. Do przygotowania tych najpyszniejszych potrzebujesz:
- 1 kg świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, maślaki, borowiki)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 200 ml śmietany 18%
- Sól, pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeży tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
Quiz o grzybach. 26 pytań dla prawdziwych grzybiarzy. Rozpoznasz skarby lasu?
Przepis na grzyby w śmietanie. Rodzina ci podziękuje
Najpierw musisz oczyścić dokładnie grzyby, usuwając ziemię i igliwie. Następnie pokrój swoje zbiory na większe kawałki. Następnie posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle oraz oleju. Dodaj do całości przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejnym krokiem jest duszenie grzybów na patelni. Wrzuć je do cebuli i duś pod przykryciem przez około 15-20 minut. Na wolnym ogniu aż zmiękną i puszczą sok.
To najpiękniejsze grzyby w Polsce 2024. Piejemy z zachwytu [WASZE ZDJĘCIA]
Do całości dolej śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Koniecznie dodaj rozmaryn i tymianek, które nadadzą wyjątkowego aromatu. Później całość duś przez 8 minut aż sos zgęstnieje.
Przepis na grzyby w śmietanie - różne opcje
Grzyby w śmietanie możesz przyrządzić w różny sposób. Jeśli lubisz "na ostro", to dodaj do śmeitany szczyptę chilli lub pieprzu cayenne. Jeśli wolisz kwaśne grzyby, to dodaj zamiast śmietany jogurt naturalny. Z kolei zaskoczysz wszystkich dodając do sosu starty ser, pokrojone pomidory lub oliwki. Smacznego!