Ten przepis na pączki nie ma sobie równych! Złocista skórka i waniliowo-miodowe wnętrze. Smak powala na kolana!

i

Autor: Wojciech Strozyk/REPORTER / EAST NEWS Ten przepis na pączki nie ma sobie równych! Złocista skórka i waniliowo-miodowe wnętrze. Smak powala na kolana!

SPRÓBUJ U SIEBIE

Ten przepis na pączki nie ma sobie równych! Złocista skórka i waniliowo-miodowe wnętrze. Smak powala na kolana!

2025-02-24 11:46

Pączki to jeden z tych smakołyków, które nieodłącznie kojarzą się z karnawałem, Tłustym Czwartkiem i domową atmosferą pełną aromatu wanilii. Jednak nie wszystkie pączki są sobie równe. Mamy dla Was przepis, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Złocista skórka, puszyste wnętrze i aksamitny krem waniliowo-miodowy - to połączenie, które sprawi, że już nigdy nie będziecie chcieli innych pączków!

Spis treści

  1. Przepis na pączki 2025 - lista produktów
  2. Wyjątkowy przepis na pączki 2025

Przepis na pączki 2025, który Wam przedstawiamy zrobi furorę wśród Waszych znajomych. Oczywiście wszystko po tym, gdy spróbują oni wyrazistego, wyjątkowego smaku. Kluczem jest idealnie wyważona receptura oraz odpowiednie techniki przygotowania. Puszyste ciasto powstaje dzięki zastosowaniu świeżych drożdży, odpowiedniego czasu wyrastania oraz dodatku miodu, który nadaje im subtelnej słodyczy. Co jeszcze jest ważne? Dodatkowo, smażenie w odpowiednio dobranej temperaturze, około 175 stopni Celsjusza gwarantuje chrupiącą, ale nie tłustą skórkę. Nasz przepis na pączki 2025 jest unikalny również za sprawą nadzienia. Waniliowo-miodowy krem jest aksamitny, lekko słodki i doskonale komponuje się z delikatnym ciastem.

Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku wyjątkowo późno

Tutaj kupisz najlepsze pączki w Olsztynie. Blogerki przeprowadziły test!

Przepis na pączki 2025 - lista produktów

Tłusty Czwartek to idealna okazja, aby spędzić czas w kuchni i przygotować pączki dla rodziny i przyjaciół. Nasz przepis jest prosty, ale efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pamiętaj, że zgodnie z tradycją, w Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii - chodzi tylko smak i radość z jedzenia! Oto składniki, których będziecie potrzebować:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • Krem waniliowo-miodowy:
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wyjątkowy przepis na pączki 2025

  • 1. Przygotowanie ciasta

Zaczynamy od rozczynu - drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru i łyżką mąki. Po 15 minutach dodajemy do miski z resztą składników i wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  • Formowanie i smażenie

Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5 cm i wykrawamy krążki. Ponownie odstawiamy do wyrastania, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.

  • Przygotowanie kremu

Podgrzewamy mleko z wanilią. W osobnej misce mieszamy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i miodem, a następnie powoli wlewamy gorące mleko, ciągle mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia, dodajemy masło i studzimy.

  • Nadzienie i dekoracja

Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy pączki. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Jeden kęs tych pączków wystarczy, by przekonać się, że to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna słodycz miodu, waniliowy aromat i lekka nuta pomarańczy sprawiają, że smak tych pączków jest niezapomniany. Spróbuj i przekonaj się sam!