Lekarze zalecają sięgać po miód w sezonie jesień-zima z prostego powodu - miód wspiera nasz organizm w budowaniu odporności, która jest niezbędna, kiedy za oknem szaleją wirusy. Jest również naturalnym prebiotykiem. Co więcej, miód jest produktem uniwersalnym, który można dodawać do wielu dań i napojów, można go również spożywać bez żadnych dodatków. Niestety, Polacy masowo sięgają po miody, które, choć wyglądają i smakują jak miód, od tych naturalnych, różnią się składem, który wpływa niekorzystnie na nasz organizm. W tym artykule podpowiemy, jak określić, po jakie miody znajdujące się na sklepowych półkach sięgać i jak czytać ich składy, aby określi, czy ten produkt nie wyrządzi nam krzywdy.
Polecany artykuł:
Jak czytać składy miodów i czego unikać?
W sklepach znajdziemy miody, których ceny wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za litr. W przypadku tańszych produktów powinna nam się natychmiast zapalić czerwona lampka. Proces produkcji miodów jest długi i żmudny, dlatego też produkty najlepszej jakości będą miały odpowiednio wysoką cenę. I choć doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, najczęściej sięgamy po miody z niższej półki cenowej. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie. Składy sztucznych miodów pozostawiają wiele do życzenia, znajdują się w nich zazwyczaj:
- Syrop cukrowy - może to być glukoza, fruktoza, syrop kukurydziany, czy syrop ryżowy
- Barwniki - syntetyczne barwniki sprawiają, że produkt posiada złocisty kolor
- Syntetyczne aromaty - sprawiają, że produkt pachnie i smakuje jak naturalny miód
- Konserwanty - przedłużają trwałość produktu
Jak rozpoznać sztuczny miód?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, miód naturalny od sztucznego różni się przede wszystkim ceną, który z góry sugeruje, czy dany produkt jest prawdziwy czy nie. Nie powinniśmy sięgać po produkty tego typu, które kosztują podejrzanie mało. Powinniśmy również zwrócić uwagę na konsystencję. Sztuczny miód jest rzadki, lejący i nie krystalizuje się. W domu możemy również zrobić test, który polega na próbie rozpuszczenia łyżeczki miodu w ciepłej wodzie. Sztuczny miód rozpuszcza się szybko, natomiast naturalny bardzo powoli i nierównomiernie, ze względu na skomplikowaną strukturę chemiczną.
W jaki sposób sztuczny miód szkodzi naszemu organizmowi
Sztuczny miód pozbawiony jest wartości odżywczych, a sztuczne dodatki mogą powodować poważne problemy ze zdrowiem. Oto, w jaki sposób sztuczny miód źle wpływa na funkcjonowanie organizmu:
- Barwniki i aromaty syntetyczne stosowane w sztucznym miodzie mogą powodować alergie, podrażnienia układu pokarmowego
- Miody spoza Unii Europejskiej mogą zawierać szkodliwe dla nas pyłki kwiatowe, pochodzące z trujących roślin
- Spożywanie produktów o wysokiej zawartości syropów glukozowo-fruktozowych, często używanych w produkcji sztucznego miodu, wiąże się z wyższym ryzykiem otyłości, insulinooporności, stłuszczenia wątroby oraz chorób serca
Należy zatem pamiętać, aby sięgać po regionalne, certyfikowane wyroby, których w Polsce nie brakuje.