Spis treści
- Ta kawa dyniowa podbije niejedno podniebienie. Zawsze robię ją w październiku
- Kawa dyniowa w październiku - przepis dla sąsiadki
Ta kawa dyniowa podbije niejedno podniebienie. Zawsze robię ją w październiku
Kawa dyniowa jest specjałem, gdy temperatury spadają, a noce stają się coraz dłuższe. Trzeba mieć minimum umiejętności, by przygotować taką kawę i rozkoszować się smakiem, ale także aromatem. Nie jest tajemnicą, że nasz mózg w najbardziej szare, ponure dni chce więcej przyjemnych doznań smakowych, ale też zapachowych. Dlatego też na sklepowych półkach pojawia się więcej aromatycznych świeczek. Największą przyjemność ma nam dawać zapach cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Również właśnie dyniowa kawa w październiku corocznie cieszy się największą popularnością, gdy wraca do popularnych kawiarni. Nie musicie jednak wydawać kilkadziesiąt złotych na jedną szklankę pobudzającego napoju. W łatwy, szybki, ale przede wszystkim tani sposób możecie przygotować ją w domu.
Zawsze sadzę te kwiaty w październiku. Zimą wyglądają fantastycznie na parapecie!
Kawa dyniowa w październiku - przepis dla sąsiadki
Dyniowa kawa w październiku zaskoczy waszych gości, którzy od razu poproszą was o przepis. A genez jego powstania jest kilka. Jedna z nich mówi o tym, że w 2003 roku zdecydowano się przetestować piwo z dynią, imbirem i cynamonem. Produkt przyjął się doskonale i trafił do stałej sprzedaży jako produkt Browaru Belgia. Niedługo później ktoś wpadł na pomysł dodawania tych samych przypraw do kawy. Konsumenci pokochali również ten smak i aromat. Często uważany za prozdrowotny! Inna geneza związana jest z popularną siecią kawiarni, która jako pierwsza miała przetestować ten sposób. Od ponad dwudziestu lat kawę latte z dynią i przyprawami korzennymi można kupić na całym świecie. Od Stanów Zjednoczonych, Wielką Brytanię po Polskę. Polecamy wam jednak przygotować ją w domu. Nie pożałujecie.
Przepis na kawę dyniową w październiku 2024 jest prosty. Składniki, których potrzebujecie to:
- 1/2 szklanki espresso (lub mocna kawa zaparzona innym sposobem)
- 1/2 szklanki mleka (krowie, roślinne - wybór należy do Ciebie)
- 2 łyżki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta przyprawy do piernika
Jak zrobić dyniową kawę tanio, szybko, łatwo? Najpierw przygotuj espresso. Zmiel świeże ziarna kawy lub po prostu zrób tradycyjnym sposobem z kawy rozpuszczalnej. Następnie w rondelku pogrzej mleko, dodając do niego puree z dynii, syrop klonowy i przyprawy. Następnie wszystko wymieszaj i przelej mieszankę do blendera. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Finalnie wlej espresso do kupka i zalej je przygotowanym mlekiem dyniowym. Opcjonalnie dla urozmaicenia możesz dodać bitą śmietanę, posypać cynamonem, gałą muszkatołową lub innymi przyprawami. Co ważne, tradycyjne mleko krowie możesz zamienić na roślinne. Smacznego!