W dzisiejszym świecie jesteśmy narażeni na wiele szkodliwych czynników zewnętrznych. Zanieczyszczenia i smog, promieniowanie UVA i UVB, wysokoprzetworzona żywność, dym papierosowy, używki - to wszystko nie służy naszemu zdrowiu i może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Konsekwencją niezdrowego trybu życia, złej diety, ekspozycji na słońce i substancje toksyczne może być zachwiana równowaga między wolnymi rodnikami a substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Wolne rodniki to atomy bez pary, które naturalne funkcjonują w naszym organizmie i uczestniczą w wielu procesach. Niestety, obecność wolnych rodników ma też ciemne strony. Wolne atomy szukają pary i nie musi to być atom tlenu, ale np. białka. Atakując krążące wokół niego cząsteczki rozbija ich struktury, a tym samym niszczy nasze zdrowie.
Jak powstaje stres oksydacyjny?
Szkodliwe działanie wolnych rodników neutralizują antyoksydanty, jednak w niektórych sytuacjach ich ilość nie wystarcza, by zatrzymać destrukcyjne procesy komórkowe. Do przewagi wolnych rodników nad antyoksydantami dochodzi m.in. na skutek stresu, złej diety i niezdrowego trybu życia, wdychania dymu papierosowego i metali ciężkich, a także ekspozycji na słońce bez ochrony przed promieniowaniem UV.
Stres oksydacyjny często bywa mylony z przemęczeniem, przeziębieniem czy alergią. Najczęstsze objawy świadczące o nadmiarze wolnych rodników, to m.in.:
- bóle głowy
- osłabienie
- problemy z trawieniem
- stany zapalne, wysypka i utrata jędrności skóry
- problemy z koncentracją i pamięcią
- bóle mięśni i stawów
Długotrwały stres oksydacyjny przyspiesza starzenie organizmu, powoduje rozwój komórek nowotworowych, miażdżycę, choroby serca i wiele innych groźnych schorzeń cywilizacyjnych.
Jak się uchronić przed stresem oksydacyjnym?
Podstawą jest dieta bogata w antyoksydanty. Te dobroczynne substancje znajdziemy przede wszystkim w owocach jagodowych, a także w cytrusach, dyni, winogronach, pomidorach, papryce, roślinach strączkowych, batatach, jabłkach i orzechach. Warto też sięgać po zielone warzywa liściaste, które są doskonałym źródłem chlorofilu - substancji o działaniu przeciwzapalnym, regenerującym i przeciwstarzeniowym.
Kluczowa jest także umiejętność radzenia sobie ze stresem. Polecane są techniki regulujące oddech, ćwiczenie jogi i medytacja. W walce z wolnymi rodnikami pomaga też aktywność fizyczna, regularne odtlenianie organizmu oraz odpowiednia dawka snu.