Quiz. Skórka owoców i warzyw często jest bezrefleksyjnie obierana. Ściągając ją pozbywamy się najcenniejszego źródła błonnika, minerałów, a także witamin. Często to najbardziej wartościowa część rośliny i nie warto tego robić oczywiście w przypadku tych jadalnych. Należy ją obrać oczywiście z cytrusów, bo może zawierać pestycydy, z ananasa, bo zawiera bromelazinę rozkładającą białka oraz podrażniającą gardło i usta, czy z awokado, bo zawiera persynę powodującą nudności i wymioty wśród ludzi. Czy rozpoznasz owoce i warzywa patrząc jedynie na ich skórkę? 15/20 punktów to świetny wynik, który uzyskają nieliczni!
Quiz. Czy rozpoznasz owoce i warzywa po skórce? Wydaje się, że jest to bardzo proste zadanie, ale ostatecznie napotkacie na kilka trudności, przez które zdobycie kompletu 20/20 punktów będzie arcytrudne. Pozory mylą i przekonacie się, że macie do czynienia z naprawdę trudnym testem wiedzy. Dajemy wam 240 sekund na to byście zaznaczyli dwadzieścia prawidłowych odpowiedzi patrząc jedynie na zdjęcia owoców oraz warzyw zrobione w przybliżeniu. Niektóre z nich rozpoznacie po kolorze, inne po skórce, a jeszcze inne po wypukłej warstwie. Proste? Nie wydaje nam się, ale udowodnijcie, że się mylimy. Do dzieła!