Przepisy na śledzia - świąteczne receptury gwiazd kuchni

i

Autor: MSC materiały prasowe Przepisy na śledzia

Przepisy na śledzia - świąteczne receptury gwiazd na śledzia

2018-12-10 10:15

Świąteczny śledź według Darii Ładochy, Grzegorza Łapanowskiego, Mateusza Damięckiego i Joanny Matyjek! Przepisy na wyśmienitą rybę tylko na ESKA.pl!

Świąteczny śledź - wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez tej i innych rybnych dań na świątecznym stole? Taki scenariusz jest możliwy, biorąc pod uwagę, że wielkość morskich populacji dzikich ryb zmalała niemalże o połowę w ciągu ostatnich 50 lat! Jeśli chcemy, by za kolejne 50 lat nasze dzieci i wnuki dalej mogły cieszyć się smakiem dzikiego śledzia, dorsza czy łososia, już dziś powinniśmy wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych, przyjaznych dla środowiska połowów, które rozpoznamy po niebieskim certyfikacie MSC na opakowaniu. Podczas akcji Świąteczny Śledzik ze znakiem MSC, mającej na celu promowanie zrównoważonego rybołówstwa, swoje przepisy na śledzia zaprezentowali Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Mateusz Damięcki i Joanna Matyjek z Odczaruj Gary.

Daria Ładocha - śledź na ostro

Składniki:

  • 250 g śledzi filetowanych z certyfikatem MSC
  • 50 g zielonych oliwek 
  • kilka listków natki pietruszki
  • oliwa z oliwek


Sos:

  • 2 szalotki drobno posiekanej
  • 1 zielona papryczka chilli drobno posiekana 15 g ziaren marynowanego zielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy 1⁄4 łyżeczki soli

Przygotowanie
Śledzia kroimy na paseczki wzdłuż fileta (możesz pozostawić go też w całości). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu, wylewamy go na talerz i układamy na nim śledzia. Całość posypujemy solą, skrapiamy oliwą, dekorujemy oliwkami i pietruszką.

Daria Ładocha - śledzie po tajsku

Składniki:

  • 500 g śledzia z certyfikatem MSC w solance
  • 1 szklanka mleka
  • sok z jednej pomarańczy 
  • 1 łyżka cukru palmowego 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 lub 2 limonek (zależy od ilości soku w limonce) 2 szalotki drobno posiekane
  • duży pęczek kolendry
  • 1 łyżka oleju (ja dodałam olej ryżowy)
  • 2 papryczki chilli

Przygotowanie
Śledzia moczymy przez noc w mleku z sokiem z pomarańczy. Następnie wylewamy mleko, płuczemy śledzia w wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekane szalotki. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, cukier palmowy, sok z limonki i drobno posiekaną kolendrę i olej. Mieszamy całość i wlewamy do śledzi. Dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, by się przegryzł!

Grzegorz Łapanowski - sałatka z pieczonego buraka ze śledziem

Składniki:

  • 3-4 buraki
  • 2 płaty fileta śledziowego z certyfikatem MSC
  • pokrojonego w cienkie paseczki 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • garść natki pietruszki lub ziół, które lubimy (bazylia, melisa, mięta)
  • nasiona dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz, cukier – do smaku

Wykonanie
Buraki pieczemy (180 st.) około 1h (do miękkości). Po wystudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy sos. Siekamy czosnek lub ścieramy go na drobnej tarce. Łączymy miód z sokiem z cytryny, musztardą i czosnkiem, po czym powoli dolewamy olej wciąż mieszając sos. Dodajemy do sosu posiekane zioła i mieszamy. Doprawiamy go solą i pieprzem. Pokrojone buraki łączymy z przygotowanym sosem. Prażymy pestki dyni lub słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni. Na dużym talerzu wykładamy buraki. Na nie układamy pokrojonego śledzia, a całość posypujemy wybranymi pestkami. 

Przepisy na śledzia - świąteczne receptury gwiazd kuchni

i

Autor: MSC materiały prasowe Przepisy na śledzia

Joanna Matyjek z Odczaruj Gary - ryba po grecku

Składniki

  • filety z dorsza z certyfikatem MSC (700 g)
  • jajko + mąka do panierki ryby
  • olej
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i smażymy na złoty kolor.
Rybę po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Farsz: cebulę kroimy w paseczki i szklimy na patelni. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli. Doprawiamy wszystko papryką, solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania doprawiamy całość do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Tak uduszone warzywa układamy na dnie półmiska. Na warzywach układamy rybę, na którą ponownie układamy warzywa.
Przez cały czas słuchamy muzyki z filmu Grek Zorba, aby ryba się udała ☺

Przepisy na śledzia - świąteczne receptury gwiazd kuchni

i

Autor: MSC materiały prasowe Przepisy na śledzia

Mateusz Damięcki - śledź z cebulką

Składniki:

  • śledzie a'la matias z certyfikatem MSC
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • olej słonecznikowy

Wykonanie
Śledzie a'la matias w zalewie olejowej odsączamy, myjemy, osuszamy papierem i kroimy na niewielkie porcje, ok. 3 - 4 cm. Całą cebulę kroimy na bardzo cienkie plastry, tak żeby plastry były okrągłe. W pojemniku układamy na dnie warstwę cebuli białej, przekładamy jedną warstwą pokrojonych śledzi, na śledzie kładziemy warstwę cebuli czerwonej, na cebulę znów śledzie, na śledzie cebulę białą i tak dalej. Kończymy warstwą cebuli. Dolewamy oleju słonecznikowego. Śledzie muszą być zalane olejem bardzo dokładnie, bez powietrza między warstwami. Pozostawiamy w pojemniku miejsce, żeby wlany olej nie wylewał się po zamknięciu.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni, potrawa "przegryza się" w tym czasie, śledzie stają się bardzo słone, delikatne i "cebulowe". Podajemy z pieczywem z masłem i odrobiną ulubionego majonezu.

Przepisy na śledzia - świąteczne receptury gwiazd kuchni

i

Autor: MSC materiały prasowe Przepisy na śledzia
Przepisy na śledzia - świąteczne receptury gwiazd kuchni

i

Autor: MSC materiały prasowe Przepisy na śledzia
Przepisy na śledzia - świąteczne receptury gwiazd kuchni

i

Autor: MSC materiały prasowe Przepisy na śledzia