Przepis na pierniki to jedna z tych rzeczy, których poszukują wszystkie osoby chcące zadbać o bożonarodzeniowy klimat. Warto zdecydować się na zrobienie pierniczków pepparkakor. To jedne z najsmaczniejszych świątecznych ciasteczek, które na pewno podbiją serca bliskich siedzących przy wigilijnym stole. Jednak za ich zrobienie trzeba się zabrać już teraz, bo to ostatnia chwila na świąteczny wypiek.
Ta moda jest niesamowita. W Ameryce hitem 2017 są... Odwrócone choinki! Robią wrażenie, ale znacznie różnią się od tradycyjnej wersji świątecznego drzewka.
Przepis na pierniki pepperkakor
To ostatnia chwila na zrobienie pierniczków pepperkakor gdyż ciasteczka muszą leżakować w zamkniętym pudełku przez około 2 tygodni. Dzięki temu stanął się delikatniejsze. Jak je upiec? Przepis na pierniki nie jest bardzo skomplikowany. Znajdziecie go poniżej.
Składniki:
0,3 l miodu
0,4 kg cukru
350 gr masła lub margaryny
0,3 l śmietanki kremówki
1,5 kg mąki
1,5 łyżki imbiru (suchego)
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wymieszać roztopione masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dolewać do mieszanki. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do mieszanki. stopniowo dodawać mąkę tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki (najlepiej na noc, ale wystarczy godzina). Ciasto rozwałkować na ok 5mm, wycinać dowolne kształty. W miejscu dziurki na wstążkę wyciąć otwory słomką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 175 st przez ok 10-15 minut - aż się zrumienią. Po wyjęciu z pieca, posmarować lukrem.
Lukier:
2 białka
2 szkl cukru pudru
sok z połówki cytryny
Zmiksować białka z cukrem i cytryną aż powstanie gesty biały krem. Można go podzielić na porcje i nadać kolory barwnikami spożywczymi.
Co kupić mamie i tacie na tegoroczne święta Bożego Narodzenia? Na ESKA.pl podrzucamy najlepsze pomysły na prezent dla rodziców.