Przedświąteczny "szał" trwa w najlepsze, a zaczyna się już 1 grudnia. W sklepach pojawiają się istnie świąteczne scenerię i produkty, których powinniśmy unikać. Katarzyna Bosacka zgłębia tajniki popularnych produktów i przestrzega konsumentów przed ich zakupem. Tym razem, na "pierwszy ogień" idą słodycze i świąteczne czekoladki.
Kupujesz gotowy barszcz czerwony w sklepie? Ekspertka radzi, który jest najlepszy
Tych produktów nie kupuj! Katarzyna Bosacka ujawnia ich skład
Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka od zdrowej żywności, praw konsumenckich oraz trików, które ułatwiają nam - klientom sklepów - życie. Na swoich mediach społecznościowych zamieściła filmik, w którym przeanalizowała skład świątecznych łakoci. Bosacka podkreśla na co zwracać uwagę, gdy zdecydujemy się na zakup czekoladowej figurki.
Jednym z ważniejszych elementów, przy wyborze takiej czekoladowej słodkości - jest jej cena. Bosacka podkreśla, by nie wybierać tych najtańszych, bo mają one zazwyczaj najgorszej jakości czekoladę i skład. "Niestety wiele tych dostępnych w supermarketach i dyskontach zawiera najtańszy tłuszcz palmowy, zamiast kakaowego. Do tego emulgatory, sztuczne aromaty, a wszystko to napisane tak małym drukiem, że nawet z lupą ciężko byłoby odczytać skład" - napisała na swoim Instagramie Kasia Bosacka.
Co powinno być w składzie? Producenci ukrywają te informację
Katarzyna Bosacka przestrzega, by zwracać uwagę na składy produktów, które kupujemy. Zdarza się jednak, że skład jest trudny do odczytania, ponieważ zawiera złe oznakowanie - "Niekiedy zdarza się, że jest on praktycznie niemożliwy do odczytania, nawet z lupą. Wówczas wiadomo, że producent ma coś do ukrycia. Ten, który jest uczciwy, to po prostu zamieści czy na ulotce, czy gdzieś przyczepi w widocznym miejscu ten skład produktu" - informuje w swoim filmiku Bosacka.
Zdaniem ekspertki, nie trzeba rezygnować ze świątecznych słodkości, wystarczy tylko kupić dobre jakościowo - "Kupując czekoladowe mikołaje, szukajmy tych z prawdziwym tłuszczem i miazgą kakaową. One również nie będą nie wiadomo jak zdrowe, ale na pewno to dużo lepszy wybór niż te najtańsze ulepki" - wyjaśnia Bosacka. Już kiedyś wyjawiła prawdę o producencie "Ptasiego mleczka", który nie obniżając ceny produktu - obniżył gramaturę opakowania. Należy pamiętać również o tym, że im krótszy skład - tym lepszy produkt.
W Sosnowcu powstała czekolada lecząca osteoporozę. Stworzył ją inżynier Bartosz Błoński
Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka i publicystka prasowa oraz telewizyjna. Jest jedną z popularniejszych osobowości medialnych. Na swoich mediach społecznościowych, zajmuje się szerzeniem odpowiedzialności konsumenckiej i zdrowego odżywiania. Poprowadziła również wiele programów telewizyjnych, między innymi "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". W 2011 roku zdobyła "Kryształowe Pióro" za najlepszy materiał dziennikarski, poświęcony profilaktyce nadciśnienia i chorób serca. Od 1997 roku jest związana z Marcinem Bosackim, z którym ma czwórkę dzieci - Jana, Zofię, Marię i Franciszka.