Choinka to nieodłączny symbol Bożego Narodzenia. W Europie zwyczaj przystrajania drzewek na święta został zainicjowany przez Niemcy. Germanie początkowo wieszali u sufitu gałązki jodłowe, aby odstraszyć złe moce i choroby. Z racji tego, iż początkowo uważano ten zwyczaj za obrzęd pogański, po raz pierwszy w naszym kraju choinkę zaczęto dekorować około XVI wieku. Początkowo drzewka na święta przystrajali jedynie przedstawiciele arystokracji, w XIX i XX wieku zwyczaj ubierania choinki na święta stał się tradycją powszechną we wszystkich domach w Polsce. Od lat wybór odpowiedniego drzewka na święta jest dylematem w wielu domach, a wielu zadaje sobie pytanie, czy wybrać choinkę naturalną, czy sztuczną?
Żywa choinka - jaki gatunek wybrać?
Żywe drzewka nie tylko efektownie wyglądają, ale również pięknie pachną, co sprawia, że wprowadzają w naszych domach niezapomnianą świąteczną atmosferę. Wielu jednak wzbrania się przed zakupem żywego iglaka z powodu krótkiej żywotności drzewka. Jaką choinkę wybrać, aby jak najdłużej zachowała świeżość, a igły wytrzymały przez całe święta? Przed zakupem choinki zwróć uwagę na rodzaj drzewka. Najbardziej wytrwałe drzewko to sosna, która, jeśli będziemy o nią odpowiedni dbać, w warunkach domowych może przetrwać nawet miesiąc. Kolejnym popularnym drzewkiem jest jodła, która również jest dość wytrzymała. Polacy chętnie sięgają także po świerk, jednak jest on najmniej wytrzymały i jeśli nie będziemy o niego odpowiednio dbać, bardzo szybko zgubi igły. Zanim przyniesiemy drzewko do domu, warto zwrócić uwagę na to, czy nasza choinka ma zdrowe, zielone i sprężyste gałązki - jest to gwarancja tego, że drzewko jest świeże i z pewnością wytrzyma całe święta.
Dzięki temu choinka dłużej utrzyma igły
Wybierając choinkę do domu, warto kupić drzewko w doniczce. Należy zwrócić uwagę, czy choinka nie ma uszkodzonych korzeni, to bowiem wpływa na jego żywotność. Drzewko powinniśmy ustawić w pomieszczeniu o stałej temperaturze, z dala od źródła ciepła, a także pamiętać o regularnym podlewaniu.