Pączki: przepis, który jest dobry i sprawdzony, to rzecz niemal bezcenna. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia w pieczeniu pączków i dopiero szukasz idealnej receptury, nie obawiaj się! Udostępniamy przepis na te łakocie, który praktycznie nie ma prawa nie wyjść. Tłusty czwartek w 2018 roku obchodzimy 8 lutego - jeśli chcecie zrobić próbną partię przed świętem pączków, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Autor: brak danych
Tłusty czwartek to wielkie święto wszystkich łasuchów. Tego dnia nawet nie wypada stosować się do zaleceń dietetyków. Powiedzmy sobie szczerze - czy jest ktoś, kto potrafi w Tłusty czwartek odmówić sobie kilku pączków i faworków? O tym, jak z t
Pączki: przepis na tłusty czwartek
Poniżej przedstawiamy przepis na tłustoczwartkowe pączki - autorka zapewnia, że wychodzą za każdym razem, przepis wypróbowała również redakcja ;)
Składniki na ok. 40 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
- 100-150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5-6 łyżek oleju lub 100 g masła
- pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- tłuszcz do smażenia
- konfitura do nadziania
- cukier puder do posypania lub lukier
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek {w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz}, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.