Pączki: przepis idealny na tłusty czwartek

i

Autor: Michal Wende/REPORTER Pączki

Pączki: przepis idealny na tłusty czwartek

2018-01-12 16:31

Pączki: przepis na tłusty czwartek - znalazłeś już odpowiedni? Podpowiadamy dobry przepis na tłustoczwartkowe pączki!

Pączki: przepis, który jest dobry i sprawdzony, to rzecz niemal bezcenna. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia w pieczeniu pączków i dopiero szukasz idealnej receptury, nie obawiaj się! Udostępniamy przepis na te łakocie, który praktycznie nie ma prawa nie wyjść. Tłusty czwartek w 2018 roku obchodzimy 8 lutego - jeśli chcecie zrobić próbną partię przed świętem pączków, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Tłusty czwartek: najlepsze memy

Autor: brak danych

  Tłusty czwartek to wielkie święto wszystkich łasuchów. Tego dnia nawet nie wypada stosować się do zaleceń dietetyków. Powiedzmy sobie szczerze - czy jest ktoś, kto potrafi w Tłusty czwartek odmówić sobie kilku pączków i faworków? O tym, jak z t

Pączki: przepis na tłusty czwartek

Poniżej przedstawiamy przepis na tłustoczwartkowe pączki - autorka zapewnia, że wychodzą za każdym razem, przepis wypróbowała również redakcja ;)

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
  • 100-150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 5-6 łyżek oleju lub 100 g masła
  • pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 40 ml spirytusu 
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder do posypania lub lukier

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).


Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek {w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz}, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).


Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.