Pączki: przepis, który jest dobry i sprawdzony, to rzecz niemal bezcenna. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia w pieczeniu pączków i dopiero szukasz idealnej receptury, nie obawiaj się! Udostępniamy przepis na te łakocie, który praktycznie nie ma prawa nie wyjść. Tłusty czwartek w 2018 roku obchodzimy 8 lutego - jeśli chcecie zrobić próbną partię przed świętem pączków, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Tłusty czwartek to wielkie święto wszystkich łasuchów. Tego dnia nawet nie wypada stosować się do zaleceń dietetyków. Powiedzmy sobie szczerze - czy jest ktoś, kto potrafi w Tłusty czwartek odmówić sobie kilku pączków i faworków? O tym, jak z t
Pączki: przepis na tłusty czwartek
Poniżej przedstawiamy przepis na tłustoczwartkowe pączki - autorka zapewnia, że wychodzą za każdym razem, przepis wypróbowała również redakcja ;)
Składniki na ok. 40 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
- 100-150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5-6 łyżek oleju lub 100 g masła
- pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- tłuszcz do smażenia
- konfitura do nadziania
- cukier puder do posypania lub lukier
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek {w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz}, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.