Kobieta - warzywa - sklep

i

Autor: Pexels

EKOLOGIA

„Należy spożyć do” a „najlepiej spożyć przed”. Robi różnicę

2024-03-27 9:22 Materiał sponsorowany

Mądre kupowanie i znajomość etykiet to absolutna podstawa, jeżeli zależy nam na prowadzeniu ekologicznego gospodarstwa domowego. Na niektórych produktach widnieje komunikat „należy spożyć do”, a na innych „najlepiej spożyć przed” – co mówią nam te informacje i czym się od siebie różnią? Przeczytaj nasz poradnik i naucz się czytania dat na opakowaniach – dzięki temu zminimalizujesz ryzyko wyrzucania jedzenia i zaplanujesz posiłki tak, aby w pełni wykorzystać domowe zasoby.

Netto - niemarnowanie jedzenia

Nurt less waste i zero waste na dobre przeniknął do naszego stylu życia. Przemyślane decyzje zakupowe, mądre gospodarowanie domowymi zapasami i kreatywne podejście do przyrządzania posiłków, dzięki czemu wykorzystujemy to, co już mamy w lodówce – to tylko kilka z wielu sposobów na niemarnowanie żywności. Jak robić to jeszcze lepiej i skuteczniej? Kluczem do sukcesu jest znajomość oznaczeń z datą ważności na etykietach – rozumiejąc ich sens, wiemy, kiedy możemy spożyć produkt „po dacie”.

„Należy spożyć do” i „Należy spożyć przed” – na czym polega różnica?

Choć wiedza konsumentów na temat mądrych i świadomych decyzji zakupowych z każdym rokiem jest coraz większa, wielu z nas wciąż nie wie, co oznaczają informacje zamieszczone na etykietach. Na sklepowych półkach znajdziemy produkty z oznaczeniem „należy spożyć do” i artykuły, na których widnieje informacja „najlepiej spożyć przed”. Według raportu "Zero Waste – badanie zachowań konsumenckich” zrealizowanego na zlecenie Netto[1], aż 39 proc. konsumentów uważa, że terminy te oznaczają dokładnie to samo i są stosowane są zamiennie. To duży błąd, który może skutkować tym, że zakupione produkty pewnego dnia niepotrzebnie wylądują w koszu.

„należy spożyć do” informuje nas, że termin przydatności do spożycia kończy się wraz z upływem wyznaczonego dnia. Taki komunikat znajdziemy przede wszystkim na produktach świeżych: mięsie, rybach, jajach i nabiale. Spożywając żywność po upływie daty ważności nie mamy pewności, że jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.

Z kolei informacja „najlepiej spożyć przed” oznacza, że do danego dnia produkt zachowuje wszystkie właściwości smakowe i odżywcze, jednak nie musimy go wyrzucać, gdy termin na opakowaniu już minął – nadal jest odpowiedni do spożycia, o ile zadbaliśmy o jego właściwe przechowywanie. Do tej grupy żywności zaliczamy przede wszystkim produkty sypkie, jak np. ryż, makaron, mąkę, a także konserwy, słodycze, kawę i herbatę.

Sprawdzaj etykiety także w domu!

Rozsądnie planujesz zakupy, sprawdzasz daty ważności, zanim wrzucisz produkt do koszyka, starasz się podczas gotowania wykorzystać najpierw te artykuły, których świeżość jest najkrótsza? Gratulacje! Pamiętaj jednak, że warto także regularnie kontrolować etykiety żywności, którą masz już w swojej szafce i w lodówce – dzięki temu nie przeoczysz żadnego produktu i zjesz go odpowiednio wcześnie, unikając tym samym wyrzucania żywności do śmieci.

Jak kupować, żeby nie marnować?

Z danych Banków Żywności wynika, że każdego roku w koszu ląduje aż 60 proc. artykułów spożywczych. Wyrzucamy je z wielu powodów – czasem kupujemy za dużo i zapominamy zjeść produkty w określonym terminie, innym razem wpadamy do sklepu w pośpiechu, nie czytamy etykiet i bezwiednie sięgamy po produkt z bliską datą, nie mając pomysłu na jego późniejsze wykorzystanie. Zdarza się i tak, że źle interpretujemy informacje zawarte na etykiecie i wolimy wyrzucić żywność „na wszelki wypadek”. To częste błędy, które zdarzają się każdemu, jednak warto wiedzieć, jak ich uniknąć.

Kluczem do kuchni zero waste jest planowanie. Chodź na zakupy z listą i sięgaj dokładnie po to, co znajduje się w przygotowanym spisie – dzięki temu będziesz mieć pewność, że masz w koszyku dokładnie to, czego potrzebujesz. Nadprogramowe zakupy często kończą się tym, że produkty trafiają na dno lodówki i przypominamy sobie o nich dopiero wtedy, gdy nadają się już tylko do wyrzucenia.

Zachęcamy też do planowania posiłków z uwzględnieniem domowych zapasów. Risotto z zalegającego w lodówce sera i warzyw, zupa jarzynowa czy pyszna i pożywna zapiekanka na kolację to sprytne i bardzo ekonomiczne sposoby, dzięki którym nie będziesz marnować jedzenia i pieniędzy.

Potrzebujesz produktów na dzisiejszy wieczór? Wybierz się do Netto i sięgnij po artykuły z bliską datą ważności. Szukaj stref oznaczonych hasłem „Nie marnuję i zyskuję” i wybieraj produkty z żółtą naklejką – ich ceny są niższe ze względu na zbliżający się termin przydatności do spożycia.To idealne rozwiązanie, jeśli chcesz wydać mniej, a jednocześnie ratować żywność przed zmarnowaniem.

Więcej informacji i wskazówek na temat niemarnowania żywności znajdziesz na www.przedczydo.pl

[1] Badanie zrealizowane przez Research Collective na zlecenie Netto w sierpniu 2023 r.