Najlepszy szef kuchni i restaurator świata - Massimo Bottura pojawi się w Polsce! Festiwal sztuki restauracyjnej Dining Week już od 6 do 17 lutego. Debiutujący na Śląsku Festiwal obejmie również Warszawę, Wrocław, Poznań, Kraków, Łódź i Trójmiasto. Szefowie Kuchni najwybitniejszych restauracji w całym kraju przygotowali popisowe pięciodaniowe doświadczenia restauracyjne. Gościem specjalnym wydarzenia będzie wspomniany Massimo Bottura.
Agnieszka Twardowska - premiera utworu Między papierkami. Posłuchaj!
Fine Dining Week w Polsce
Fine Dining Week to największe w Polsce wydarzenie poświęcone scenie fine diningowej, czyli najwyższej próby sztuce restauracyjnej. Szefowie Kuchni z prawie 70 najsłynniejszych i najbardziej ekskluzywnych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości specjalne pięciodaniowe menu degustacyjne. Festiwal odbywa się w duchu Respect Food. Formuła wcześniejszych rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.
Massimo Bottura w Polsce
Gościem specjalnym Festiwalu dzięki marce GRUNDIG będzie Massimo Bottura, Szef Kuchni, właściciel Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) i pomysłodawca projektu non-profit Food for Soul. Massimo Bottura jest ambasadorem marki GRUNDIG, twórcy idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Goście posiadający festiwalową rezerwację będą mogli wygrać miejsce podczas wyjątkowej kolacji z Massimo Botturą w duchu #RespectFood (Warszawa, 7.02.2019). Massimo Bottura będzie gościem odrestaurowanego 5-gwiazdkowego Hotelu Warszawa, w którym znajduje się m.in. restauracja Warszawska. Jej Szefem Kuchni jest Dariusz Barański, absolwent legendarnej Le Cordon Bleu.
Festiwal Fine Dining Week
Festiwal Fine Dining Week jest okazją na poznanie świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i odwagi w nowoczesnym kreowaniu trendów. Podczas festiwalu goście będą mogli przekonać się, że najwyższej próby sztuka restauracyjna to znacznie więcej niż kulinarne rzemiosło. Do każdego pięciodaniowego posiłku goście mogą dokupić koktajl aperitivo na bazie wermutu Martini Riserva, który pobudzi apetyt oraz zmysły. Zwyczaj celebracji wspólnych chwil przy dobrym jedzeniu i koktajlach to idealna okazja do wspólnego próbowania różnych połączeń kulinarnych, a także odnalezienie tzw. La dolce vita, czyli radości życia przepełnionego pasją i chęcią czerpania z każdej chwili jak najwięcej.