Nieustannie w Unii Europejskiej marnuje się ponad 58 milionów ton żywności. To aż 131 kg na jedną osobę. Ogromny udział ma w tym brak rozróżniania oznaczeń "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed". Jak wynika z raportu stanu wiedzy w zakresie terminów przydatności do spożycia "Zero Waste – badanie zachowań konsumenckich” zrealizowanego na zlecenie Netto[1], aż 39 proc. konsumentów uważa, że terminy te oznaczają dokładnie to samo. Często, jeśli widzimy, że produkt jest "po dacie", decydujemy się na to, by trafił on do kosza na śmieci. Należy jednak pamiętać o tym, że nie zawsze powinien.
Daty przydatności produktów spożywczych - jak sprawdzać?
Na opakowaniach wszystkich produktów spożywczych można znaleźć oznaczenia określające bezpieczny zakres czasowy spożycia danego artykułu, czyli datę ważności. Jednak nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że terminy "należy spożyć do…" i "najlepiej spożyć przed…", choć brzmią podobnie, oznaczają zupełnie dwie różne rzeczy. Zgodnie z wynikami badania "Zero Waste – badanie zachowań konsumenckich" choć 37 proc. konsumentów jest świadomych różnicy w znaczeniu obu pojęć, jedynie co drugi z nich jest w stanie poprawnie wskazać ich definicje.
Znając definicje i różnice pomiędzy tymi pojęciami wiemy, w którym przypadku nie musimy automatycznie wyrzucać produktu po dacie. Zamiast tego możemy sprawdzić szczelność opakowania, a po otwarciu sensorycznie ocenić walory produktu. Jeżeli okaże się, że np. wybrany makaron wciąż nadaje się do ugotowania i nic złego się z nim nie stało, nie tylko nie generujemy większej ilości odpadów, ale także oszczędzamy - mówi Patrycja Kamińska, PR Manager Netto Polska.
Najlepiej spożyć przed i należy spożyć do - różnice
"Należy spożyć do” określa dzień, do którego należy spożyć dany produkt. Po tej dacie, która jest określana przez producentów żywności, produkt może nie być bezpieczny. Głównymi kategoriami produktów określanych w ten sposób są m.in. mięsa i nabiał. Po upływie daty oznaczonej na opakowaniu nie powinniśmy już takiej żywności jeść, bo może się to skończyć chorobą lub poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi. Z kolei "najlepiej spożyć przed" stanowi podpowiedź dla konsumenta do jakiego momentu wybrany artykuł zachowuje pełnię swoich walorów smakowych i odżywczych, lecz po przekroczeniu tej daty nadal może zachować odpowiedni smak, fakturę i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. W skrócie - pierwsze ma formę obowiązku, któremu absolutnie należy się podporządkować, zaś drugie, dobrej rady, którą należy traktować zdroworozsądkowo.
Niestety, na ilość jedzenia marnowanego na co dzień w Polsce wciąż znaczny wpływ ma niewiedza. Nie chodzi o to, żeby jeść produkty przeterminowane, ale o to, żeby nie wyrzucać tych, które nadal są dobre i bezpieczne. Okazuje się, że dla prawie 40 proc. badanych Polaków określenia, takie jak „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed’’ znaczą to samo. Jednocześnie aż 2 na 10 konsumentów od razu i bez zastanowienia wyrzuca produkt po terminie, nie sprawdzając, czy poprawnie zinterpretowało datę ważności, a 46 proc. deklaruje, że w przypadku części produktów, tych o mniejszej trwałości, też tak robi. Dlatego warto nie tylko stosować się do warunków przechowywania produktów czy umieć sprawdzać ich stan, ale przede wszystkim – poznać tę ważną różnicę - podkreśla Patrycja Kamińska, PR Manager Netto Polska.
Żywność - jak marnować jej mniej?
Marnowanie żywności to problem globalny. Jednak każdy z nas poprzez zmianę swoich codziennych nawyków może przyczynić się do ograniczenia go. Warto pamiętać, że ograniczać straty żywności można już podczas zakupów. W Netto można kupić produkty z kończącą się datą, tym samym ratując je przed zmarnowaniem. Znajdują się one w kilku miejscach w sklepie – w chłodniach czy na półkach z asortymentem. Miejsca te łatwo znaleźć, są specjalnie oznaczone plakatami z hasłem: Nie marnuję i zyskuję. Dodatkowo na produktach znajduje się żółta naklejka z nową, niższą, jeszcze atrakcyjniejszą ceną. Wszystko po to, by zachęcić klientów do zakupu tych produktów. Według danych z tegorocznego raportu „Zero Waste – badanie zachowań konsumenckich”, już 26 proc. respondentów regularnie lub od czasu do czasu sięga po produkty ze zbliżającą się datą ważności. Wśród osób decydujących się na to rozwiązanie, najczęściej kupowany jest nabiał (53 proc.). Rzadziej wybierane są wędliny (28 proc.), produkty suche (także 28 proc.) i słodycze (26 proc.).
Oferując produkty ze zbliżającym się terminem przydatności sieć Netto stale napędza pozytywną synergię na rynku spożywczym. Dzięki temu rozwiązaniu, wspólnie z naszymi klientami przyczyniamy się do ograniczania marnowania żywności, reprezentując i promując postawę świadomej konsumpcji - zaznacza Patrycja Kamińska, PR Manager Netto Polska.
Sieć Netto, oprócz wyznaczenia specjalnych stref, zdecydowała się także na sprzedaż w niższej cenie warzyw i owoców pakowanych w siatki, wśród których jedna lub kilka sztuk uległo uszkodzeniu lub zepsuciu. Takie egzemplarze są usuwane, a cena pozostałych w opakowaniu zbiorczym jest odpowiednio obniżana. Dzięki temu produkt ma szansę być ponownie wykorzystany zamiast wyrzucony.
Marnowanie żywności - Netto dba o produkty spożywcze!
Sieć sklepów Netto od wielu lat aktywnie angażuje się w działania na rzecz niemarnowania żywności. W 2023 r. aż 88 proc. sklepów działających pod szyldem Netto przekazywało żywności organizacjom pożytku publicznego. Łącznie sklepy podlegające pod spółkę Netto w 2023 roku przekazały ponad 2 858 tony żywności, których wartość wyniosła 21,7 mln zł, natomiast sklepy działające w ramach spółka Netto Indygo w okresie od 01.03.2022 do 31.12.2023 przekazała około 3 675 ton żywności o wartości blisko 25,7 mln zł. Od września 2023 r. wszystkie sklepy Netto korzystają z nowoczesnego systemu, który w oparciu o sztuczną inteligencję przewiduje poziom obniżek cenowych dla produktów ze zbliżającym się terminem przydatności do spożycia, sugerując cenę o największym potencjale dla sprzedaży danego produktu. Dzięki temu szanse na to, że zostanie on kupiony i zjedzony, zamiast trafić do kosza, zwiększają się.
Więcej informacji i wskazówek na temat niemarnowania żywności znajdziesz na www.przedczydo.pl