Miód to zdecydowanie jeden z najcenniejszych produktów, którego skuteczność jest dowiedziona w badaniach naukowych. Nic więc dziwnego, że jest on nazywany płynnym złotem. Miód wytwarzany jest przez pszczoły ze zbieranego nektaru kwiatowego lub ze spadzi, które już w ulu zostają przekształcone w miód. Zarówno jedno, jak i drugie, jest wzbogacane przez pszczoły w enzymy, które pochodzą z gruczołów ślinowych pszczół, a co warto wiedzieć - mają one działanie bakteriobójcze.
Miód - rodzaje i właściwości
Miód oprócz tego że stosowany jest jako słodzik do herbaty czy też ciast, przez wielu jest stosowany jako środek leczniczy. Nic w tym dziwnego. Miód pobudza trawienie, przyspiesza gojenie ran, poprawia pracę układu krążenia, zwalcza infekcje, wspomaga leczenie chorób wątroby, a nawet koi nerwy. Miód ma właściwości antybiotyczne, dlatego często jest stosowany jako wsparcie leczenia infekcji bakteryjnych. Tylko w Polsce istnieje kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt odmian miodów gatunkowych. Do najpopularniejszych należą jednak: miód wielokwiatowy, gryczany czy też spadziowy. Chcesz poznać ich właściwości? Zapraszamy do galerii poniżej.