Tradycja wielkanocna mówi, że w Wielka Sobotę powinno udać się do kościoła, by poświęcić koszyczek, a właściwie to umieszczone w nim jedzenie. Proces ten ma miejsce w świątyniach zazwyczaj w godzinach porannych, co również warto mieć na uwadze. Co jednak powinno znaleźć się w koszyczku? To warto kupić wcześniej, bo w Wielka Sobotę z dostaniem tych produktów może być już problem.
Najważniejszy jest chleb. Ma on symbolizować eucharystię, a jego brak na świątecznym stole i w koszyczku zgodnie z tradycyjnym przesądem mówi o ryzyku nieurodzaju i głodu na cały rok. W naszej święcące powinna znaleźć się też sól, która ma chronić przed zepsuciem. Nikogo nie zdziwi też, że powinny znaleźć się tam również jajka – symbol odrodzenia, mocy i życia. Kiełbasa lub inne mięsa, które również powinno się włożyć do koszyczka mają przypominać o składaniu niegdyś ofiary z jagnięcia czy baranka. No właśnie, dobrze w koszyczku mieć baranka (zależnie od regionu są wykonywane z chleba, masła albo cukru), który jest wspomnieniem ofiary Jezusa i baranka bożego.
ZOBACZ TEŻ: Czy Wielki Czwartek i Piątek są wolne od pracy? Czy jest wolne od szkoły?
Wszystko powinno być przykryte białą serwetką. Co jeszcze wkłada się do koszyczka w polskich gospodarstwach domowych? Wszystko zależy od regionu, w którym świętujemy. Do podstawowej wersji święconki niektórzy dodają jeszcze ser – symbol współpracy człowieka ze zwierzęciem, chrzan na znak męki Jezusa, bukszpan lub rzeżuchę na znak odrodzenia czy masło, które ma być symbolem dostatku i dobrobytu w domu.