Jak poprawnie jeść pierogi? Tego mogłeś nie wiedzieć! Pierogi to bez wątpienia jedno z najważniejszych dań w polskiej tradycji kulinarnej. Delikatne ciasto wypełnione różnorodnymi farszami - od klasycznych z kapustą i grzybami, przez ruskie, aż po owocowe - króluje na stołach zarówno w święta, jak i podczas codziennych obiadów. To przecież jedno z tradycyjnych dwunastu dań, jakimi zachwycamy się w trakcie wieczerzy wigilijnej! Mimo ich powszechnej obecności, niewielu z nas zastanawia się, czy sposób, w jaki je spożywamy, jest zgodny z zasadami savoir-vivre. Okazuje się, że łatwo popełnić błąd! Chodzi mianowicie o sposób krojenia... Ta wiedza, choć z pewnością niektórym wyda się śmieszna, może uchronić przed wpadką podczas biznesowego spotkania, np. firmowej wieczerzy wigilijnej, kiedy na stołach serwowane są kojarzone ze świętami dania i przekąski.
Jak jeść pierogi? Wiele osób popełnia błąd!
W zaciszu domowym wiele osób stosuje własne zasady i oczywiście nie ma w tym nic złego. Warto pamiętać, że kiedy znajdujemy się w bardziej oficjalnym gronie, przestrzeganie zasad savoir-vivre świadczy o naszej kulturze osobistej. Niektóre zasady etykiety przy stole zmieniają się jednak wraz z upływem czasu. Tak też jest w przypadku spożywania pierogów - tradycyjnego polskiego dania, którym zajadamy się w wigilię Bożego Narodzenia. Według obowiązujących zasad pierogi powinno się kroić jedynie widelcem, bez używania noża, jako że jest to danie mączne. Współcześnie, przy spożywaniu takich produktów jak pierogi, knedle czy pyzy, dozwolone jest pomaganie sobie nożem. Świeże, miękkie pierogi można jednak śmiało jeść tylko widelcem. Eksperci od savoir-vivre na pewno docenią znajomość tradycji!