Kupuj z głową
Grunt to dobry plan – także w kwestii ekologii. Jeżeli chcesz prowadzić kuchnię zero waste, przed wyprawą do sklepu zrób listę produktów, których naprawdę potrzebujesz. Nie wkładaj do koszyka artykułów z myślą, że „kiedyś się przydadzą” – najprawdopodobniej taka nadprogramowa żywność będzie leżała w lodówce zapomniana i niepotrzebna, a na końcu trafi do śmieci. W trosce o środowisko i swoje pieniądze sięgaj tylko po to, co na pewno zjesz dziś i w ciągu najbliższych dni.
Naucz się czytać etykiety
Na opakowaniach produktów spożywczych widnieją dwa rodzaje komunikatów: „Najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”. Choć brzmią podobnie, oznaczają zupełnie co innego. Informacja „najlepiej spożyć przed” umieszczana jest na produktach charakteryzujących się dłuższą trwałością – artykułach sypkich, przetworach, żywności pakowanej próżniowo i konserwach. Taki zapis oznacza, że do określonego terminu jedzenie zachowuje wszystkie właściwości i walory smakowe. Jednak nie musimy wcale wyrzucać produktów, które przekroczyły ten termin. Najprawdopodobniej są nadal przydatne do spożycia i można je śmiało wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Jak się o tym przekonać? Wystarczy sprawdzić sensorycznie, np. smakując czy wąchając.
Zupełnie inaczej jest w przypadku artykułów spożywczych z oznaczeniem „najlepiej spożyć do”. Taki zapis pojawia się przede wszystkim na produktach świeżych – wyrobach mięsnych, rybach i nabiale. Data podana na opakowaniu jest obligatoryjna i lepiej jej przestrzegać, bo spożycie przeterminowanej żywności może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Szukaj produktów z krótkimi terminami ważności
W sklepach i dużych marketach coraz częściej pojawiają się miejsca z produktami o bliskich terminach ważności. Taki asortyment można kupić w specjalnych, dużo niższych cenach. To świetne rozwiązanie, jeżeli chcemy zrobić zakupy z myślą o dzisiejszym i kolejnym dniu. Strefę produktów z krótkimi termiami ważności znajdziesz np. w sieci sklepów Netto. W koszykach, lodówkach i skrzynkach w strefie warzyw i owoców oznaczonych hasłem „Nie marnuję i zyskuję”, znajdują się towary z żółtymi naklejkami, na których widnieje aktualna niższa cena z uwagi na bliski termin ważności.
Warto stosować to rozwiązanie z kilku względów. Przede wszystkim, sięgając po takie towary, zapobiegamy ich zmarnowaniu, a tym samym przyczyniamy się do zmniejszenia ilości śmieci w środowisku. To także świetna gratka dla oszczędnych, bo żywność, która trafia do specjalnych pojemników jest nawet o 50 proc. tańsza. No i wreszcie zachęta dla smakoszy – do strefy bliskich terminów często trafiają produkty premium: wyselekcjonowane sery, pesto, hummusy, dania gotowe i wiele innych wyjątkowych przysmaków w dużo niższej cenie.
Rób regularne przeglądy lodówki i szafek z jedzeniem
Czytanie etykiet w sklepach to nie wszystko – po przyniesieniu zakupów do domu często zapominamy o ich terminach ważności. Paradoksalnie, na zapomnienie bardziej narażone są produkty niewymagające chłodzenia, bo spiżarnię otwieramy znacznie rzadziej, niż lodówkę. Żeby zapobiec psuciu i marnowaniu się żywności, warto regularnie robić przegląd jedzenia i kontrolować daty na etykietach. Uczyń z tego np. cotygodniowy zwyczaj, a przeterminowana, zepsuta żywność przestanie być twoim zmartwieniem.
Nie zjesz? Podziel się z innymi!
Kiedy twoja lodówka pęka w szwach po świętach lub hucznej imprezie, nie dopuść do tego, żeby potrawy się zmarnowały. Zapakuj je do szczelnych pudełek i podaruj bliskim albo sąsiadom. Niezjedzone potrawy możesz też zostawić w tzw. jadłodzielni. Dzięki temu z twoich zapasów będzie mogła skorzystać inna osoba i nic nie trafi do kosza. Jadłodzielne działają w większości dużych miast. Sprawdź, czy takie miejsce znajduje się w twojej okolicy. To szczytna inicjatywa, która wspiera potrzebujących i środowisko.
Więcej informacji i wskazówek na temat niemarnowania żywności znajdziesz na www.przedczydo.pl