Ekspertka z zakresu etykiety i protokołu dyplomatycznego chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorami złotymi radami dotyczącymi zachowań w konkretnych sytuacjach. Choć emisję Projekt Lady, w którym uczyła zbuntowane młode imprezowiczki, jak się odnaleźć "na salonach, zakończono już jakiś czas temu, to Irena Kamińska-Radomska nie zaprzestaje swoich nauk. Z telewizji przeniosła się do sieci, gdzie publikuje instruktażowe filmiki, w których pokazuje dobre maniery oraz m.in. sposób jedzenia ostryg, pączków, zachowania przy stole, dobieranie odpowiedniego do okazji stroju czy sposoby przywitania. Tym razem, z okazji Wielkanocy, postanowiła pochylić się nad tym, jak w poprawny sposób zjeść jajko, czyli nieodłączny element świąt.
Irena Kamińska-Radomska - savoir vivre
Już niedługo, wspólnie z bliskimi, zasiądziemy przy świątecznych stołach, by delektować się wielkanocnymi przysmakami. Internetowa pani od etykiety postanowiła zaserwować nam kilka ważnych wskazówek dotyczących tego, w jaki sposób powinniśmy się zachowywać. Tym razem główną uwagę skupiła na jajkach, czyli produkcie, który pojawi się w każdym domu. Irena Kamińska-Radomska zdradziła, że to przygotowane na twardo można jeść korzystając z noża i widelca. Dodała, że ten pierwszy nie jest jednak konieczny. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku jajka na miękko. Przede wszystkim nie powinno używać się do tego srebrnej łyżeczki, ponieważ może ona zostawić metaliczny posmak.
Jedzenie jajecznicy. Nie rzucajmy się na jajecznicę z nożem i widelcem, bo tutaj nie ma nic do krojenia.
Ekspertka przyznaje, że od wszystkich zasad bywają jednak wyjątki.
Kiedy jemy jajka na twardo, na przemian z wędliną, która jest na talerzu, możemy posłużyć się nożem i widelcem. Podobnie będzie z jajecznicą, z plastrami bekonu na gorąco albo z jajkami sadzonymi na bekonie. Bez noża prawdopodobnie się nie obejdzie. A wiecie, jak jeść jajka po wiedeńsku? - napisała pod nagraniem.
I jak, do tej pory jedliście poprawnie jajka? A może jest coś, co Was zaskoczyło?