Irena Kamińska-Radomska

i

Autor: AKPA

Wielkanoc 2024

Irena Kamińska-Radomska pokazała, jak jeść jajka. Pod żadnym pozorem nie rób TEJ rzeczy!

2024-03-31 12:18

Specjalistka z zakresu międzynarodowego protokołu i etykiety biznesu, znana jako mentorka Irena z programu "Projekt Lady” postanowiła uczulić Polaków na kilka kwestii związanych ze zbliżającymi się świętami. Ekspertka podzieliła się swoją wiedzą z zakresu savoir-vivre’u i dała jasne rady, jak w tym czasie obchodzić się z jajkiem.

Ekspertka z zakresu etykiety i protokołu dyplomatycznego chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorami złotymi radami dotyczącymi zachowań w konkretnych sytuacjach. Choć emisję Projekt Lady, w którym uczyła zbuntowane młode imprezowiczki, jak się odnaleźć "na salonach, zakończono już jakiś czas temu, to Irena Kamińska-Radomska nie zaprzestaje swoich nauk. Z telewizji przeniosła się do sieci, gdzie publikuje instruktażowe filmiki, w których pokazuje dobre maniery oraz m.in. sposób jedzenia ostryg, pączków, zachowania przy stole, dobieranie odpowiedniego do okazji stroju czy sposoby przywitania. Tym razem, z okazji Wielkanocy, postanowiła pochylić się nad tym, jak w poprawny sposób zjeść jajko, czyli nieodłączny element świąt.

DODA o swoim telewizyjnym MARZENIU: „Jest mi bardzo PRZYKRO”

Irena Kamińska-Radomska - savoir vivre

Już niedługo, wspólnie z bliskimi, zasiądziemy przy świątecznych stołach, by delektować się wielkanocnymi przysmakami. Internetowa pani od etykiety postanowiła zaserwować nam kilka ważnych wskazówek dotyczących tego, w jaki sposób powinniśmy się zachowywać. Tym razem główną uwagę skupiła na jajkach, czyli produkcie, który pojawi się w każdym domu. Irena Kamińska-Radomska zdradziła, że to przygotowane na twardo można jeść korzystając z noża i widelca. Dodała, że ten pierwszy nie jest jednak konieczny. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku jajka na miękko. Przede wszystkim nie powinno używać się do tego srebrnej łyżeczki, ponieważ może ona zostawić metaliczny posmak.

Jedzenie jajecznicy. Nie rzucajmy się na jajecznicę z nożem i widelcem, bo tutaj nie ma nic do krojenia.

Ekspertka przyznaje, że od wszystkich zasad bywają jednak wyjątki.

Kiedy jemy jajka na twardo, na przemian z wędliną, która jest na talerzu, możemy posłużyć się nożem i widelcem. Podobnie będzie z jajecznicą, z plastrami bekonu na gorąco albo z jajkami sadzonymi na bekonie. Bez noża prawdopodobnie się nie obejdzie. A wiecie, jak jeść jajka po wiedeńsku? - napisała pod nagraniem.

I jak, do tej pory jedliście poprawnie jajka? A może jest coś, co Was zaskoczyło?