Ile trzymać mięso w zamrażarce?

i

Autor: Canva

popełniasz błąd?

Ile można trzymać mięso w zamrażarce? Nie może tam leżeć w nieskończoność! Kurczak krócej niż wieprzowina

2024-10-23 12:36

Sporo osób myśli, że mięso w zamrażarce można trzymać tak długo, ile się chce. W końcu po to tam wylądowało! Otóż prawda jest inna. Każdy rodzaj mięsa może być przechowywany w minusowej temperaturze przez określony czas. Szczególnie szybko należy rozmrozić drób.

Mięso w zamrażarce - ile można trzymać? Okazuje się, że niewiele osób zna poprawną odpowiedź na to pytanie! Wielu z nas sądzi, że zamrażarka to sposób na nieograniczoną konserwację jedzenia. Często wydaje nam się, że produkty przechowywane w stanie zamrożenia mogą być trzymane w zamrażarce niemal w nieskończoność, a ich jakość i wartości odżywcze pozostaną takie same. Niestety, to mit, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Zamrażarka, chłodząc produkty do bardzo niskich temperatur, zatrzymuje oczywiście rozwój bakterii i grzybów, które powodują psucie się żywności. Dzięki temu możemy przedłużyć przydatność mięsa do spożycia nawet o kilka miesięcy. Trzeba jednak pamiętać, że biegiem czasu w zamrożonym mięsie także zachodzą zmiany – tłuszcze mogą się utleniać, a struktura włókien mięśniowych zmieniać. Poza tym - czas przechowywania mięsa w zamrażalniku zależy też od jego rodzaju. Drobiu nie będziemy trzymać np. tyle samo, co wieprzowiny.

Jak długo smażyć schabowego, żeby był idealny? Walka o to trwa od lat [GALERIA]

Czesi przyjeżdżają do Polski po mięso. Masowo kupują jeszcze jeden produkt. Sprawdziliśmy ceny po obu stronach granicy

Jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce? Wiele osób popełnia błąd!

Chociaż niska temperatura hamuje rozwój mikroorganizmów, nie zapobiega całkowicie zmianom jakościowym, co oznacza, że mięsa w zamrażarce nie można trzymać w nieskończoność. Zamrożone mięso z czasem traci swoją teksturę, smak, a nawet wartości odżywcze. Czas przechowywania mięsa w zamrażarce zależy od jego rodzaju. Oto orientacyjne zalecenia:

  • Drób - do 3 miesięcy, pokrojony dłużej
  • Wołowina - do 8 miesięcy
  • Wieprzowina - do 6 miesięcy
  • Mięso mielone - do 2 miesięcy
  • Ryby tłuste - do 3 miesięcy, ryby chude - do 6 miesięcy
  • Podroby (np. wątróbka) - do 4 miesięcy

Zadbaj o odpowiednie przechowywanie i monitoruj daty, aby zawsze cieszyć się pełnym smakiem i świeżością swoich zapasów!