Śniadaniowe trendy 2024. To może Cię zaskoczyć podczas BreakfastWeek!
RADIOVA Bistro & Cafe, Kraków: proziaki poproszę!
Lokalsi mówią, że zjecie tu najlepsze śniadanie w mieście. Coś jest na rzeczy, bo idziemy o zakład, że czegoś takiego jeszcze nie próbowaliście! W menu proziaki, czyli klasyczne puchate placki mączne z dodatkiem prozy, smażone na patelni. Choć wywodzą się z Podkarpacia, to zawędrowały aż do Krakowa i bardzo dobrze się tu rozgościły. W restauracji Radiova serwowane są z pesto z jarmużu i migdałów, pastą z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, jajkiem sadzonym na listkach rukoli oraz kiełbaską. Jest też wersja na słodko: z twarożkiem limonkowym, konfiturą śliwkowo-pomarańczową, dżemem jabłkowo-morelowym oraz z konfiturą z żurawiną, musem z rokitnika i owocami. Palce lizać!