Pyszne pl

i

Autor: Materiały prasowe

Tydzień Pieroga

Dzisiaj Dzień Pieroga. Tego możesz o nim nie wiedzieć

2024-10-08 15:48 Materiał sponsorowany

Pierogi to symbol polskiej kuchni, który kojarzy nam się z domowym ciepłem i rodzinnymi spotkaniami. Choć uważane za typowo polskie danie, pierogi w różnych wariacjach są popularne na całym świecie. Dzień Pieroga to doskonała okazja, by odkryć różnorodne oblicza tego przysmaku. A w Pyszne.pl jego obchody trwają przez cały tydzień, do 13 października!

Dzień Pieroga z Pyszne.pl

Domowe ciepło i rodzinna tradycja – to jedne z pierwszych skojarzeń, jakie zazwyczaj przychodzą nam na myśl, gdy słyszymy hasło „pierogi”. Trudno zaprzeczyć, że to nieodłączny element polskiej kuchni – ale nie tylko! W różnych zakątkach świata występują one pod odmiennymi nazwami, mają różne formy i nadzienia, warte spróbowania.    

Popularność tego dania sprawiła, że pieróg zyskał nawet swoje święto, które obchodzimy 8 października. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby je przedłużyć. Na Pyszne.pl świętowanie pierogowej tradycji trwa aż tydzień! To doskonała okazja, by wyruszyć w kulinarną podróż, podczas której skosztujesz nie tylko polskich pierogów, ale także poznasz ich różnorodne warianty.

Pyszne - jesień 2024

i

Autor: Materiały prasowe

Polacy lubią eksperymentować

Pierogi z kapustą i grzybami albo z mięsem? To smaczne, ale nie jedyne warianty dania, które można dziś spotkać w menu wielu restauracji. Jak wynika z Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, Polacy otwierają się na inspiracje z całego świata, wprowadzając do tradycyjnych potraw nowe smaki i składniki. Co piąty Polak przyznał, że zdarza mu się zamieniać tradycyjne potrawy na ich międzynarodowe wersje. Nie inaczej jest z pierogami – dziś coraz chętniej delektujemy się nimi w wersji włoskiej (ravioli), azjatyckiej (gyoza), czy meksykańskiej (empanadas).

- Żyjemy w zglobalizowanym świecie bez granic, gdzie kultury kulinarne migrują wraz z ludźmi. Dieta przeciętnego Polaka nie składa się już jedynie z pierogów, schabowego i bigosu. Sięgamy po dania i składniki z innych kultur, dostosowując je do własnych preferencji – zauważa w Raporcie Food Trendów Pyszne.pl Michał Korkosz, bloger kulinarny.

Pyszne - jesień 2024

i

Autor: Materiały prasowe

Odkryj różne wersje pierogów

Tydzień Pieroga na Pyszne.pl to świetna okazja do smakowych eksperymentów. Odkrywanie nowych potraw to też jeden ze sposobów na poznawanie nowych kultur i tradycji. W kształcie, składnikach, a także w smaku pierogowego farszu kryje się historia danego kraju oraz wiele informacji na temat kulinarnych upodobań jego mieszkańców. Oto przykłady pierogów z różnych części świata.

Dim sum (Chiny). Te małe, delikatne pierożki, zazwyczaj gotowane na parze, często wypełnione są krewetkami, wieprzowiną lub warzywami i serwowane są z sosem sojowym oraz imbirem. Dim sum to integralna część tradycji chińskiego brunchu, zwanego yum cha.

Gyoza (Japonia). Japońska wersja pierogów, które najczęściej smaży się na złoty kolor, a następnie podaje z sosem sojowym. Cienkie ciasto skrywa w sobie nadzienie z mięsa i kapusty, a także różnorodne warzywa.

Samosa (Indie). Trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju, nadziewane pikantnym farszem z ziemniaków, groszku i przypraw, takich jak kurkuma i kumin. Samosy to popularna przekąska w Indiach, doskonale łącząca się z sosami jogurtowymi czy chutneyami.

Chinkali (Gruzja). Duże pierożki z mięsem, najczęściej wołowym, jagnięcym lub wieprzowym i wypełnione aromatycznym bulionem. Tradycyjnie ugniata się je ręcznie i podaje bez sztućców, gdyż chinkali (khinkali) należy zjeść, odgryzając delikatnie czubek, a następnie wypijając ukryty w środku bulion.

Empanadas (Ameryka Południowa). Hiszpańskie korzenie tej potrawy sięgają średniowiecza, ale empanadas stały się szczególnie popularne w krajach Ameryki Łacińskiej. Nadziewane mięsem, warzywami lub serem, mogą być pieczone lub smażone, co nadaje im chrupiącą skórkę.

Pelmeni (Rosja). Pierożki z cienkiego ciasta, zazwyczaj wypełnione mięsem, cebulą i przyprawami. Pelmeni to klasyka rosyjskiej kuchni, często podawana z kwaśną śmietaną lub roztopionym masłem.

Pyszne - jesień 2024

i

Autor: Materiały prasowe

Tydzień Pieroga na Pyszne.pl

Święto pierogów możemy celebrować aż do 13 października. W zakładce PYSZNE OKAZJE w aplikacji i na stronie Pyszne.pl znajdziesz zniżki na różne rodzaje pierogów ze wszystkich stron świata.

Skorzystaj z wyjątkowej promocji i odkryj nowe oblicza pierogowych specjałów – od Azji po Amerykę Łacińską!