Donuty Ekipy

i

Autor: Instagram.com/frizoluszek

Donuty Ekipy w domowej wersji. Przepis na pączki Friza

2022-04-05 13:14

Donuty Ekipy wywołały wiele emocji wśród polskich internautów. Co prawda nowy produkt Friza stał się sprzedażowym hitem, ale niektórzy nie ufają składowi tego produktu. Można jednak przygotować domowe donuty, które będą wyglądały i smakowały niemal tak samo, a może nawet lepiej. Sprawdź przepis.

Ekipa Friza wypuściła kolejny produkt. Po zeszłorocznym sukcesie Lodów Ekipy oraz napojów i artykułów szkolnych teraz przyszedł czas na słodką przekąskę. W popularnym supermarkecie pojawiły się Donuty Ekipy! Słynne amerykańskie pączki z dziurką przyciągają wzrok swoimi kolorowymi osobami. Niektórzy jednak podważyli jakość tego produktu. Zrobiła to między innymi słynna dietetyczka Katarzyna Bojarska, która powiedziała, że w składzie donatów jest związek chemiczny, który dodawany jest między innymi do kostek toaletowych. Choć eksperci wyjaśnili, że nie ma czego się obawiać, niektórzy zniechęcili się do tej przekąski. Można jednak zrobić podobne donuty w domu! Mamy dla was przepis.

Donuty Ekipy wywołały ogromne zamieszanie! Internauci nie są dumni z ich nowego pomysłu

Maryla Rodowicz szczerze o Frizie. Będzie duet?!

Donuty Ekipy - przepis. Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mocnego alkoholu

Lukier

  • ok. 200 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek gorącej wody
  • odrobina błękitnego barwnika spożywczego

Dodatkowo

  • kolorowe kulki jako posypka
  • tłuszcz do smażenia
Sonda
Donuty Ekipy - hit czy kit?

Donuty Ekipy - przepis. Wykonanie

Mąkę wymieszać z suchymi składnikami i dodać jajko. Ciasto wyrabiać wlewając partiami wystudzone roztopione masło oraz rum. Wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Należy zostawić na około godzinę w misce przykrytą ścierką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać donuty. Środkową dziurkę wyrobić za pomocą kieliszka do wódki. Można użyć też specjalnych foremek do donutów. Wyrobione pączki zostawić na posypanym mąką blacie, przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać do 175 stopni Celsjusza. Każdego donuta smażyć po dwie minuty z każdej strony. Lukier zrobić mieszając cukier puder z trzema łyżkami gorącej wody i odrobiną barwnika. Wystygnięte pączki należy udekorować błękitnym lukrem i kolorową posypką.

Przepis na donuty pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl.