Święta Wielkanocne to najstarsze i zarazem najważniejsze święta chrześcijańskie. Upamiętniają śmierć oraz Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Obchody wielkanocne rozpoczyna Niedziela Palmowa, która poprzedzona jest czterdziestodniowym postem. Kulminacyjnym momentem obchodów jest oczywiście Triduum Paschalne, czyli Wielki Czwartek, Wielki Piątek oraz Wielka Sobota, po której to następuje Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego. Wielki Czwartek jest pamiątką Ostatniej Wieczerzy oraz ustanowienia Najświętszego Sakramentu i sakramentu kapłaństwa. W Wielki Czwartek odprawiana jest Msza Wieczerzy Pańskiej, po której następuje przeniesienie Najświętszego Sakramentu do "ciemnicy".
Czy w Wielki Piątek można jeść mięso?
Wielki Piątek to dzień, który upamiętnia śmierć Jezusa na krzyżu. To czas smutku, skupienia oraz powagi. Tego dnia nie są odprawiane msze święte, wierni biorą jednak udział w wieczornej Liturgii Męki Pańskiej, podczas której najważniejszym elementem jest adoracja krzyża. Po Liturgii następuje przeniesienie Najświętszego Sakramentu do Grobu Pańskiego. Wielki Piątek jest dniem najściślejszego postu. Należy wówczas powstrzymać się od spożywania pokarmów mięsnych oraz ograniczyć ilość przyjmowanego pożywienia.
W Wielką Sobotę nie obowiązuje post, ponieważ Kościół Katolicki nie nakłada nakazu od powstrzymywania się przed spożywaniem posiłków mięsnych w tym dniu. Wiele osób mimo wszystko nie je mięsa do momentu poświęcenia pokarmów w kościele.