Czekolada należy do ulubionych produktów spożywczych na świecie. Dziś nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Znana jest nie tylko ze względu na swoje zastosowanie w cukiernictwie. Od dawna wiadomo, że jej jedzenie ma wiele pozytywnych aspektów. Zwykła tabliczka czekolady potrafi poprawić nasz humor, a ciało wyposażyć w składniki odżywcze takie jak magnez, żelazo czy wapń. Niestety, wygląda na to, że jej smaku nie poznają już nasze wnuki, a może nawet dzieci!
Czekolada zniknie z rynku - jaki jest powód?
Naukowcy przewidują, że czekolada z rynku zniknie za około 30 lat. Jest to związane z wymieraniem kakaowców, które zdaniem National Oceanic and Atmospheric Administration przestaną rosnąć już w 2050 roku. Odpowiada za to ciągle zmieniający się klimat. Wszystko wskazuje na to, że 90 proc. terenów, na których obecnie uprawia się kakaowce, przestanie być dla nich odpowiednia.
Blue Monday to nazwa określająca najbardziej depresyjny dzień w roku. Określenie to w 2004 roku wprowadził brytyjski psycholog i pracownik Cardiff University - Cliff Arnall. Mężczyzna nie tylko nadał nazwę dla tego przygnębiającego dnia, ale określił równ
Czekolada zniknie z rynku - czy da się ją ocalić?
Mimo tych oficjalnych prognoz, które martwią wszystkich wielbicieli łakoci, może uda się uratować kakaowce. Naukowcy ciągle pracują nad metodą zwaną 'cabruca'. Polega ona na rozsadzaniu drzew kakaowców między innymi gatunkami. To one miałyby w przyszłości ochraniać je przed wiatrem, zimnem i deszczem. Póki co musimy jednak przygotować się na najgorsze.