Smog z miesiąca na miesiąc dokucza nam coraz mocniej. Ale to nie tylko nieświeże powietrze zmuszające ludzi do inspirowania się tokijskimi maseczkami. To przede wszystkim zagrożenie dla naszego zdrowia. A co gdyby skutki wdychania smogu można by złagodzić...jedząc? Eksperci na całym świecie sprawdzają jakie skałdniki mineralne i witaminy mogą nas uratować. Co takiego powinniśmy wprowadzić do diety?
Smog czy mgła 18.12.2017 - alarm w wielu miastach Polski! Czy ostrzeżenia meteorologów są uzasadnione? Sprawdzamy na ESKA.pl. Niestety, smog w Polsce pojawia się coraz częściej i wiele osób za każdym razem szuka odpowiedzi, jak się przed nim uchronić. Po ra
Smog - co odkryli naukowcy
Nutritional Solutions to Reduce Risks of Negative Health Impacts of Air Pollution to wbrew pozorom nie ćwiczenie na wymowę, ale praca naukowców z Pittsburgha, którzy badali powiązania diety oraz oddziaływania smogu. Według wyników, osoby narażone na wdychanie zanieczyszczeń powinny spożywać duże ilości ryb, orzechów, nasion oraz olejów. Zawarte w nich kwasy omega 3 redukują negatywny wpływ smogu na nasz układ krwionośny. Z kolei smakoszom brukselki i brokułów gratulujemy - dostarczacie sobie do organizmu sulforafan, wspomagający organizm w walce z substancjami zawartymi w spalinach.
Smog w Polsce to problem, z którym mamy do czynienia każdego roku wraz z początkiem sezonu grzewczego. Nic więc dziwnego, że wiele osób, które chcą zabezpieczyć się przed wdychaniem szkodliwych substancji interesuje się stanem powietrza w kraju. Pomocna może s
Smog - co jeść by organizm się przed nim obronił?
Na nasze talerze powinniśmy też wykładać produkty bogate w witaminy B6, B12, C oraz E. Na szczęście nie ma konieczności przechodzenia na dietę, zawierają je jajka, kasze, mięso czy sery. Bardzo ważne by nie zapominać o ziemniakach, papryce, kurczaku i indyku. Witaminę C znajdziemy oczywiście w cytrusach, dzikiej róży lub natce pietruszki.