Święta Wielkanocne są najstarszymi i zarazem najważniejszymi świętami chrześcijańskimi, ponieważ upamiętniają męczeńską śmierć oraz Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Środa Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu, podczas którego wierni przygotowują się duchowo do wielkanocnych obchodów. W Wielki Czwartek odbywa się msza święta Wieczerzy Pańskiej, w Wielki Piątek sprawowana jest Liturgia Męki Pańskiej, natomiast w Wielką Sobotę odbywa się liturgia Wigilii Paschalnej, a dodatkowo wierni na całym świecie święcą pokarmy. Tradycją jest również, że w Niedzielę Wielkanocną rodziny spotykają się na świątecznym śniadaniu, podczas którego rozpoczyna się świętowanie z powodu Zmartwychwstania Jezusa. To świetna okazja do spędzenia czasu z najbliższymi oraz do dzielenia radości. Podczas śniadania spożywane są również pokarmy, które dzień wcześniej zostały poświęcone w kościołach. Nie może zabraknąć jajek, chleba, soli, wędlin, sera oraz ciasta.
Co na wielkanocny stół?
Wielkanocny stół odgrywa podczas świąt bardzo ważną rolę. To właśnie wokół niego gromadzimy się, by w gronie najbliższych nam osób celebrować tak ważny dla wszystkich wiernych moment oraz by zasmakować się w tradycyjnych, wielkanocnych potrawach. Co najczęściej znajduje się na naszych stołach z okazji Świąt Wielkanocnych? Z pewnością nie może zabraknąć żurku lub barszczu białego z białą kiełbasą oraz jajkiem. Nie może zabraknąć również sałatki jarzynowej oraz jajek w przeróżnych postaciach - jak np. jajka faszerowane czy jajka z majonezem. Oprócz tego nie zapominamy o pieczonym mięsie, np. faszerowanym suszonymi owocami oraz o białej kiełbasie, którą część z nas podaje po poprzednim upieczeniu. Oprócz tego wszyscy czekają oczywiście na mazurka z bakaliami, na babkę wielkanocną, sernik oraz paschę wielkanocną.